Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Komst ondergrondse hoogspanningsleidingen in Raalte dichterbij, al is er ook (nog steeds) twijfel

Nu er waarschijnlijk een vergoeding beschikbaar komt, is de komst van ondergrondse hoogspanningslijnen in de gemeente Raalte dichterbij. Netwerkbeheerder TenneT en de Provincie Overijssel willen een flinke smak geld bijleggen om de zogenoemde ‘verkabeling’ mogelijk te maken. 

De hoogspanningskabels moeten onder de grond, omdat uit onderzoek van de provincie blijkt dat hoogspanningslijnen in bewoond gebied kunnen leiden tot gezondheidsklachten. De rijksoverheid stelt zelfs dat elektrische stralingen van de hoogspanningsmasten die te dicht op bewoond gebied staan, mogelijk een licht verhoogde kans op kinderleukemie met zich meebrengt. 

In verschillende gebieden in de regio heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat plekken aangewezen waar verkabeling van hoogspanningslijnen mogelijk is. Behalve de gemeente Raalte, mogen ook de gemeente Almelo, Deventer en Enschede de kabels begraven. 

‘Flinke bak geld’

De kosten voor de totale werkzaamheden zijn 1,6 miljoen euro. Door vergoedingen van TenneT en de Provincie Overijssel blijft daar nog ruim een half miljoen euro van over. En bij het overblijvend prijskaartje zet de gemeente Raalte nog vraagtekens. Wethouder Wout Wagenmans houdt in elk geval een slag om de arm. ,,Het is een flinke bak geld waar we over praten. Wat dat betreft zijn we voorzichtig met de definitieve beslissing. We doen in ieder geval mee met het basisontwerp, wat je kan zien als voortraject.” 

De gemeente moest voor 1 december bij netwerkbeheerder TenneT duidelijkheid geven over het al dan niet meedoen aan het voortraject. ,,Als we niet meedoen, zijn we sowieso uitgesloten bij dit ‘spel’’’, weet Wagenmans. 

,,De twijfel zit ’m in het feit dat het ook zo kan zijn dat we tijdens de plannenmakerij erachter komen dat andere zaken het geld harder nodig hebben, en dat dit plan uiteindelijk niet doorgaat. Maar dat is koffiedik kijken.’’

‘Blij met ontwikkeling’

,,Een unieke kans om de hoogspanningslijnen uit de betrokken wijken te halen’’, stelt fractievoorzitter van BurgerBelangen Raalte, Ben Nijboer. ,,We weten al een tijd wat het gaat kosten, maar wat mij betreft stropen we als gemeente de mouwen op en zorgen we dat die kabels onder de grond komen.” Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, moet de schop in 2021 of 2022 in de grond.

Salland