Volledig scherm
PREMIUM
Veehouder en akkerbouwer Stephan Rientjes tussen zijn varkens. © Gerard Vrakking

Kringloop-boeren is topsport en de politiek werkt ook niet echt mee

Op een symposium tijdens het oogstfeest Stöppelhaene in Raalte vertellen verschillende boeren eind deze maand over de successen en dilemma's die ze ervaren bij het kringloop-landbouwen. ,,Het is topsport”, zegt akkerbouwer en varkenshouder Stephan Rientjes uit Raalte. ,,Het voedsel is nergens  beter dan bij ons, maar de discussie erover is ook nergens zo groot.” 

Want hij kan samen met zijn collega's nog zo zijn best doen om natuurvriendelijk en duurzaam voedsel te produceren, de consument zal in de ogen van de boer ook moeten mee-veranderen. ,,Er wordt erg makkelijk naar de landbouw gekeken om het milieuprobleem op te lossen. Burgers zelf willen dan nog wel eens een stukje vlees laten staan, maar dan vinden ze dat ze wel weer mogen blijven vliegen. Dat schiet niet op.”

Toch ziet Rientjes (41) het gedrag bij mensen de laatste jaren echt veranderen en ook het kringloop-boeren neemt  de laatste jaren een  flinke vlucht. ,,Door die hete zomers en de droogte worden we met de neus op de feiten gedrukt en verandert het gedrag van de burger langzaam. Om boer te kunnen blijven, moeten wij voorop lopen.”

Salland