Levenswerk kunstenaar Janssen verwoest: meer dan 200 schilderijen gaan in vlammen op in Fortmond

VIDEOHij is alles kwijt. Meer dan tweehonderd olieverfschilderijen. Realistisch werk. Portretten. Landschappen. Carel Janssen (68) uit de buurtschap Fortmond bij Olst zag een uitslaande brand zijn levenswerk verwoesten. ‘Ik heb geen tube verf meer over.’

Verdriet en ongeloof vechten om voorrang in het woonhuis van Carel en Anja Janssen aan de Fortmonderweg, niet ver van de IJssel in de buurtschap Fortmond. Zaterdagavond brak door onbekende oorzaak brand uit in de galerie van Carel, al ruim veertig jaar kunstschilder van beroep. Beiden zagen toe hoe het vuur om zich heen sloeg en het pand in de as legde. Meer dan tweehonderd schilderijen verdwenen in het vuur. 

  1. Met één hand kan restaurateur Meike Mulder uit Raalte eigenlijk alles, behalve een steiger opbouwen
    PREMIUM

    Met één hand kan restaura­teur Meike Mulder uit Raalte eigenlijk alles, behalve een steiger opbouwen

    Toen Meike Mulder (20) zich vier jaar geleden bij Cibap Vakcollege in Zwolle meldde, had de toelatingscommissie de nodige aarzelingen. Zou de Raaltese, die haar linkeronderarm en -hand mist, een praktijkgerichte creatieve mbo-opleiding wel aan kunnen? Mulder heeft de toelatingscommissie van toen een ‘poepie’ laten ruiken. Met het diploma decoratie en restauratieschilder op zak, vertrekt ze binnenkort naar Antwerpen. Daar gaat ze zich verder specialiseren als restaurateur.

Salland