Volledig scherm
Het kunstwerk met de drie vraagtekens bij de voormalige Hartkampschool in Raalte wordt verplaatst. © Gerard Vrakking

Loodzwaar kunstwerk bij oude Hartkampschool in Raalte stukje verplaatst voor woningbouw

Met het uitgraven en verplaatsen van het loodzware kunstwerk met de drie vraagtekens bij de voormalige Hartkampschool in Raalte is dinsdag een belangrijk ‘obstakel’ verdwenen voor de geplande woningbouw op deze locatie. 

Uitvoerder Klaas Jan Wieringa van aannemer Hoogeboom Raalte schat dat het zwaarste gedeelte van het betonnen kunstwerk zevenduizend kilo weegt en dat het in totaal om pakweg tienduizend kilo gaat. ,,Het krijgt vijftig meter verderop een plek naast de zandbak”, zegt Wieringa. 

Oplevering in herfst

Hoogeboom zorgt verder voor de aanvoer van zand voor de nieuwe verharding en de aanleg van nieuwe riolering en wadi’s voor de infiltratie van regenwater. Daarna komen de nutsbedrijven in actie. Marijke Kool, directeur-bestuurder van SallandWonen, verwacht dat de woningbouw in maart kan beginnen. De oplevering van de huurwoningen volgt ‘ijs en weder dienende’ in de herfst, aldus Kool.

Op de voormalige schoollocatie laat Salland Wonen acht ‘buitengewoonthuiswoningen’ bouwen. Deze huurhuizen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens met of zonder zorgvraag. Daarnaast geeft de gemeente Raalte drie kavels uit voor koopwoningen. 

De gemeente moest vorig jaar een verlies slikken van bijna een half miljoen euro. Dat is grotendeels veroorzaakt door de ‘zeer hoge boekwaarde’ van de in 2014 overgenomen Hartkampschool. 

Het verplaatste kunstwerk van Arno Kramer bestaat uit drie betonnen vraagtekens. Deze symboliseren het kleuteronderwijs, het basisonderwijs en de maatschappij. Het enige staande vraagteken staat voor de maatschappij, omdat iedereen zich daarin staande moet zien te houden.

Salland