Volledig scherm
Ida Besten (midden) noemt de Boerenpelgrimstocht ‘eigenlijk heel simpel’. Links: Liesbeth Kemper, rechts: Veroni Nij Bijvank. © Bert Kamp

Lopen, praten en zingen in Haarle

Op verhaal komen met de Boerenpelgrimstocht in Haarle door brandnetels, weilanden en water te trotseren. Nederland staat er voor in de rij.

Dwars door de brandnetels, opgeschoten groen trotserend en weilanden doorkruisend. Net zoals de pelgrims vroeger hun tocht maakten. In Haarle is onlangs de tweede Boerenpelgrimstocht gelopen. Een jaarlijkse tocht waar boerderijen als bedevaartsoord gelden en deelnemers onderweg op verhaal komen. Met een heuse pelgrimsstok in de hand en een pannenkoek als krachtvoer. Een succes zo blijkt. Want de Boerenpelgrimstocht is namelijk opgevallen in het Aartsbisdom Utrecht en genomineerd voor de drie jaarlijkse Ariëns Prijs.

Klein

,,Hartstikke leuk”, reageert initiatiefneemster Ida Besten opgetogen maar vervolgt daarop meteen bescheiden; ,,Maar er zijn vele andere mooie projecten die ook zijn genomineerd. En wij zijn maar klein.” En met ‘klein’ bedoelt Besten te zeggen dat de twee uur durende Boerenpelgrimstocht eigenlijk heel simpel is, niks nieuws, weinig voorstelt maar wel iets heel moois, of zelfs groots, biedt en brengt. Waar je in verbinding wordt gebracht met het basale leven van authentieke boeren en boerinnen die laten zien dat ze ook iets anders bieden. ,,Dat kunnen verhalen zijn, ervaringen, hoe ze omgaan met de natuur, leven en dood. Als boer staan ze daar natuurlijk heel dichtbij. Maar onderweg gebeurt ook van alles. Niemand kent elkaar. Ze komen van Delft tot aan Zwolle en van Diepenveen tot aan het zuiden van Gelderland. 

Comfortzone

Bij het uitdelen van de pelgrimsstok worden de mensen al een beetje uit hun comfortzone gehaald. ‘Wat moet ik hiermee’ zie je ze denken. Maar onderling komen allerlei gesprekken op gang. En dat levert voor sommigen een geheel nieuw inzicht op. Zo liep er een jonge vrouw mee die na de tocht voelde wat ze nu eigenlijk wilde. Of een boerenechtpaar die hun eigen leven aanhoorde door een verhaal van een andere boer. Het is een stukje bewustwording van jezelf en het leven dat heel simpel kan zijn.”

Puur natuur

Op de vraag voor wie de Boerenpelgrimstocht het meeste oplevert moet Besten het antwoord schuldig blijven. Ze weet het niet. Belangrijk vindt ze dat ook niet. En een commerciële insteek zit er absoluut niet in. Integendeel, ze hoopt zelfs dat meerdere mensen het idee oppakken. ,,Want de tocht is ontstaan uit de gedachte om te laten zien dat het boerenland en de boeren ook andere dingen hebben te bieden. Dat ben ik zelf in gaan zien door mijn werkervaring met zorgboerderijen. Daar zie je cliënten veranderen, weer zin in iets krijgen door het ritme en de werkwijze van de boer. Die puur natuur is. En met aanvullingen van citaten, een liedje onderweg en verhalen van de boeren werkt zo’n tocht blijkbaar fijn.” De volgende Boerenpelgrimstocht is volgend jaar. Informatie www.boerenmens.nl

Ariënsprijs

Andere genomineerden uit Salland zijn het Oogstgaveproject van de Stöppelhaene Raalte, Boerderijvieringen Lemelerveld en de Duofiets in Vilsteren. Winnaars van de Ariënsprijs worden in oktober bekend gemaakt. De Ariënsprijs betreft een diaconale prijs en is in 2003 in het Aartsbisdom Utrecht in het leven geroepen. De prijs draagt de naam van Alphons Ariëns. Een priester van het aartsbisdom die in de vorige eeuw grote betrokkenheid toonde bij de in arme arbeidersgezinnen. Projecten die voor de prijs in aanmerking komen moeten van diaconale aard zijn. Voor de winnaars is een geldbedrag en een kunstwerk. Drie jaar geleden won de ‘Sinterklaasactie Malburgen Arnhem’ de prijs. Vrijwilligers van dit project kochten Sinterklaas cadeautjes voor kinderen uit de armste gezinnen in de Arnhemse wijk Malburgen.

Salland