Volledig scherm
Het zwientie tikken in Steenwijkerwold leidde begin deze maand tot protest van dierenclubs en Kamervragen van de Partij voor de Dieren. © ANP

Luttenberg houdt ‘zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest

videoOpnieuw richten dierenclubs de pijlen op het ‘zwientie tikken’. Animal Rights en vier andere dierenorganisaties roepen de NVWA op te treden tegen deze vorm van plattelandsvermaak dat zondag op de agenda staat in Luttenberg. Ze vragen de gemeente Raalte het evenement af te gelasten. De argumenten: dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes. In Luttenberg houden ze het hoofd koel: ,,Iedereen mag zijn eigen mening hebben.”

Het verzoek aan de gemeente Raalte komt overeen met de vraag die de organisaties begin deze maand - vergeefs - neerlegden bij de gemeente Steenwijkerland. Toen riep het zwientie tikken tijdens het Dicky Woodstock Festival in Steenwijkerwold de nodige reacties op. Het programmaonderdeel dat meer dan duizend kijkers trok, leidde zelfs tot Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De partij van Marianne Thieme wil van minister Carola Schouten weten of zij ‘het treiteren van varkens ter vermaak’ verantwoord vindt.

Blije indruk

De organisatie van het Luttenbergsfeest, waar het zwientie tikken al sinds jaar en dag op het programma staat, peinst er niet over het onderdeel te schrappen. Voorzitter Ruud Alferink noemt het een ‘traditie’ en vindt dat de ‘zwienties’ een behoorlijk blije indruk maken in de modderpoel. ,,Het is een succesvol onderdeel, met al jaren ongeveer een stabiel aantal deelnemers en veel publiek.” 

Het aantal deelnemers aan het open Nederlands kampioenschap zwientie tikken in Luttenberg schommelt al jaren rond de zeventig. Of dat ook dit jaar gehaald wordt, blijft tot en met zondag onduidelijk. Deelnemers hoeven zich namelijk pas op de dag zelf in te schrijven. De afgelopen jaren had Luttenberg niet veel te maken met protesten uit de dierenwelzijnshoek, maar dat is wel eens anders geweest, zegt Alferink. ,,Daar moet je gewoon nuchter mee omgaan. Zij vinden dat en wij dit. Ieder zijn mening.”

Respectloos gebruik

Bij het zwientie tikken moeten deelnemers geblinddoekt door een modderpoel en proberen een varken aan te raken. Volgens de vijf organisaties is het een ‘respectloos gebruik’. ,,Dieren voor de lol angst en stress bezorgen is geen respectvolle manier om met dieren om te gaan”, stellen ze. 

Dierenwelzijnsorganisaties zijn al jaren bezig om het gebruik uit de wereld te helpen. Sinds in 2003 de Wet dieren van kracht is geworden, moet de NVWA nu echt gaan handhaven, stellen de clubs. De NVWA heeft inderdaad een handhavingsverzoek ontvangen en beraadt zich daar op dit moment nog op, aldus een woordvoerster.

Kijk hier naar opnames van het Zwientie Tik van vorig jaar:

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Salland