Marien kweekt en plukt thee op zijn Sallandse plantage

VideoSallandse thee van eigen bodem onmogelijk? Marien Zijlstra (68) uit Heeten bewijst het tegendeel. Op een verscholen locatie in het buitengebied heeft hij inmiddels al twee keer geoogst op zijn theeplantage. Volgend jaar wil hij onder meer Sallandse appeltjesthee gaan verkopen. 

,,Ik ben de enige die thee verbouwt in Overijssel”, zegt Zijlstra trots. Met zijn plantage heeft hij een droom verwezenlijkt. ,,Rond mijn vijftigste heb ik met een groep een jaar of vier bergwandelingen gemaakt in Turkije. Van dorpelingen kregen we onderweg appeltjesthee. Die was zo ontiegelijk lekker dat ik dacht: als ik nog eens een keer de kans zie dit ook te maken...’’

Winterharde theeplant

Een jaar geleden raakte de Heetenaar op een bijeenkomst over slow food geïntrigeerd door het verhaal van Johan Janse van Special Plant Zundert, die een eigen theeplantage heeft. Hij was erin geslaagd na acht jaar een winterharde theeplant te kweken die ook in het Nederlandse klimaat kan groeien.

Met de rechterhand van Janse is Zijlstra de mogelijkheden voor een plantage in Salland gaan bespreken. Dit resulteerde in de aankoop en aanplant van driehonderd theeplanten. Die moest hij vanaf maart bemesten en bewateren om eind mei-begin juni voor het eerst te kunnen oogsten. De tweede oogst volgde eind augustus-begin september. Beide oogsten leverden samen tien beschuitbussen vol Sallandse thee op. 

Nu is dit alleen nog groene thee, maar Zijlstra wil zijn aanbod volgend jaar uitbreiden met Sallandse appeltjesthee en smaakvarianten als gember en hopbellen. Voor de appeltjesthee moet hij zijn groene thee mengen met appels. Hij denkt aan een mix van elstar en jonagold. ,,Ik ben op zoek naar een bedrijf waar ik deze appels kan laten vriesdrogen.”

Klanten betrekken

Voor het beste resultaat schakelt de Heetenaar te zijner tijd de hulp van een theesommelier in. Hij wil ook klanten van horecazaken in Heeten (Restaurant Reimink en Landwinkel De Maathoeve hebben al interesse getoond, red. ) bij de ontwikkeling van het product betrekken. ,,Zij kunnen samen theemengsels bedenken en proeven.”

Volledig scherm
Marien Zijlstra aan het werk op zijn theeplantage in het buitengebied van Heeten. © Gerard Vrakking
  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Salland