Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Minder regels en wetten, maar betere zoektocht naar échte hulpvraag in Olst-Wijhe

Inwoners van Olst-Wijhe krijgen vanaf volgend jaar bij een hulpvraag te maken met minder regels en wetten, maar met méér vragen over de reden van hun aanvraag. Burgemeester Ton Strien wil het mensen op die manier makkelijker maken en ze helpen met het daadwerkelijke probleem achter hun verzoek.

Een verzoek gedaan voor een scootmobiel? Op dit moment zou die verstrekt worden als een controle de noodzaak zou uitwijzen. Maar vanaf 1 januari wordt naar de vraag achter de vraag gezocht. Dat betekent dat inwoners meer vragen van medewerkers kunnen verwachten. ,,Het kan zijn dat de vraag om een scootmobiel ergens anders vandaan komt. Bijvoorbeeld, omdat diegene eenzaamheid ervaart en makkelijker het huis uit wil om dingen te ondernemen’’, zegt burgemeester Ton Strien. Hij is de man achter het plan om het beleid van de gemeente te versimpelen.

Hulp bij het daadwerkelijke probleem

In het specifieke geval van de scootmobiel wordt gekeken of de hulpvrager meer heeft aan activiteiten om onder de mensen te komen, zoals koffie-uitjes op verschillende locaties. ,,We willen gelukkigere inwoners. Dat kan door het versimpelen van de regels en wetten die niet begrijpelijk zijn’’, zegt Strien. 

Het plan van Olst-Wijhe is niet uniek: de gemeente hoort bij de eerste twintig gemeenten in Nederland die op deze wijze het beleid vastlegt. Momenteel moet een hulpvrager eerst langs verschillende afdelingen van de gemeente, voordat diegene een duidelijke reactie krijgt op de hulpvraag. Dat kan eenvoudiger, vindt Strien.

Simpeler
,,In principe gaan we het denken in wettelijke kaders meer loslaten en met een bredere blik naar de hulpvraag kijken. Het moet ook ambtenaren stimuleren om op een andere manier naar de hulpvraag te kijken, zodat de inwoner beter geholpen wordt. Op dit moment is het allemaal nog te onduidelijk. Het moet simpeler", zegt Strien. 

Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan wordt de nieuwe uitvoering van het beleid op 1 januari 2020 ingevoerd. De transformatie van het beleid heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente. 

Salland