Volledig scherm
Deelnemers aan de ‘halve marathon’ in Mariënheem bij Raalte. Archieffoto. © gerard vrakking

Mini-uitvoering van Papendal in centrum van Raalte

Een oude passie heeft zich meester gemaakt van Han Schutte (56). Hij begint een sportadviescentrum in zijn oude sportwinkel Intersport in Raalte. Deze heeft hij verkocht aan Alexander Bols, zoon van de vermaarde schaatser Jan Bols uit het tijdperk van Ard en Keessie.

Hartslag en houding

Het is de bedoeling dat Schutte zowel spelers van clubs als individuele sporters doorlicht en adviseert. Zowel prestatiesporters als recreanten. In zijn sportlaboratorium beschikt hij over de apparatuur om analyses te maken van onder meer hun hartslag, houding, voeten en manier van lopen en bewegen. Trainers zouden op basis daarvan maatwerk kunnen leveren bij het bepalen van de oefeningen. Ook voor herstel en revalidatie.

Schutte hoopt gebruik te maken van een netwerk aan specialisten op gebied van sport en medische begeleiding, zoals fysiotherapeuten, voedingsadviseurs, sportmasseurs, hersteltrainers en lifestylecoaches. Zelf kan hij als sportpodoloog zijn klanten adviseren op gebied van schoeisel. Hij beklemtoont dat hij zijn kostbare apparatuur gratis beschikbaar stelt voor belangstellenden. Aan clubs stelt hij de voorwaarde dat ze klant moeten zijn van Bols of diens zusterbedrijf Teamsport. Individuele sporters zijn zonder verdere eisen welkom.

Lijf leren kennen

,,Het is de bedoeling dat sporters hun eigen lijf leren kennen’’, verklaart Schutte. ,,Zelf kwam ik bij Rohda Raalte in een lager elftal terecht, omdat ik weinig talent had voor voetbal. Ik kon toen nog geen tien kilometer hardlopen. Bij nader inzien bleek dat ik meer talent had voor duursport. Tegenwoordig loop ik zonder problemen de marathon.’’

Luchtkasteel

Zijn Theatre of Dreams bleek vorig jaar in maart nog een luchtkasteel, omdat burgemeester en wethouders van Raalte niet wilden meewerken aan een sport- en adviescentrum à la Papendal in twee zalen van het oude Tijenraan. Omdat dit plan volgens het college niet haalbaar was, viel de sporthal samen met het zwembad ten prooi aan de sloophamer.

Verkocht

Omdat de zoektocht naar een alternatieve locatie tot dusverre tevergeefs is gebleken, heeft Schutte besloten om vanuit zijn vertrouwde omgeving te opereren. Van daaruit hoopt hij zijn concept verder uit te rollen. Hij heeft zijn oude winkel aan de Herenstraat per 1 maart verkocht, maar blijft eigenaar van het pand. Dat verhuurt hij aan Bols, die al zes andere winkels van dezelfde keten bezit. 

Salland