Volledig scherm
Een eerste concept-schets van de nieuwbouw van ZGR Stevenskamp. Het gaat om het complex in het midden. © ZGR

Minimale verhuisstress rond nieuwbouw ZGR Stevenskamp in Heeten

Woonzorglocatie ZGR Stevenskamp in Heeten maakt de komende jaren, na ruim een halve eeuw, plaats voor een modern nieuw complex. De kans is groot dat de bewoners een stressvolle, tussentijdse verhuizing naar een andere locatie bespaard blijft.

,,De sloop van het pand gebeurt gefaseerd’’, stelt ZGR-woordvoerder Jolien Plante. ,,Bewoners hoeven hierdoor hoogstwaarschijnlijk niet tijdelijk elders ondergebracht te worden. Zij verhuizen intern. Een deel van de bewoners kan naar verwachting rechtstreeks van hun huidige plaats naar de nieuwbouw. De precieze invulling van deze verhuizing is nog niet bekend.”

Lichamelijke klachten

In ZGR Stevenskamp wonen nu 32 cliënten met lichamelijke klachten en 6 met geheugenproblemen in verband met ouderdom. Daarnaast zijn vijftien tijdelijke plekken beschikbaar voor mensen die bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname niet meteen naar huis kunnen. 

Het nieuwe complex gaat plaats bieden aan 48 bewoners. In eerste instantie gaat ZGR uit van 24 plekken voor cliënten met lichamelijke klachten, 8 voor cliënten met geheugenproblemen en 16 voor tijdelijk verblijf.

Zorgtechnologie

Plante: ,,De appartementen worden met zorgtechnologie zo ingericht dat deze, mocht dit nodig zijn, in de toekomst eenvoudig zijn aan te passen. De daling van het totaal aantal appartementen heeft te maken met de zogeheten  extramuralisering van de zorg. Mensen worden door de overheid en zorgorganisaties  gestimuleerd langer thuis te blijven wonen.”

Nieuwbouw van ZGR Stevenskamp is na ruim vijftig jaar noodzakelijk, zegt Plante: ,,Cliënten van nu hebben een complexere zorgvraag, waarin meer gebruikt wordt gemaakt van hulpmiddelen. De nieuwbouw voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd. Bijvoorbeeld op het gebied van zorgtechnologie en qua afmetingen. Zo zullen de badkamers groter worden waardoor de inzet van hulpmiddelen makkelijker wordt.”

Na de sloop van het huidige woonzorgcomplex aan de Stevenskamp in Heeten begint in 2021 de nieuwbouw. De oplevering is voorzien voor begin 2022. Plante zegt nog geen uitspraken te kunnen doen over de totale kosten van het project.

Schetsontwerp

Omwonenden zijn onlangs geïnformeerd over de globale planning van de operatie. Daarnaast is een schetsontwerp aan hen gepresenteerd. 

Onder ZGR vallen de woonzorgcentra Swaenewoerd, Schuilenburg, De Scheper en Angeli Custodes in Raalte, Brugstede in Lemelerveld en Stevenserf en Stevenskamp in Heeten.

Volledig scherm
De huidige locatie van ZGR Stevenskamp in Heeten. © ZGR

Salland