Minister Carola Schouten (midden) in gesprek met regisseur Jos van Kan, acteur Fabian Jansen, initiatiefneemster Dinanda Luttikhedde en vertegenwoordigers van LTO Noord en ZOB-Oost.
Volledig scherm
Minister Carola Schouten (midden) in gesprek met regisseur Jos van Kan, acteur Fabian Jansen, initiatiefneemster Dinanda Luttikhedde en vertegenwoordigers van LTO Noord en ZOB-Oost. © Ruud Ploeg

Minister Schouten ziet in Heeten jonge boer worstelen

De locatietheatervoorstelling Maalkop in Heeten is vrijdagavond bijgewoond door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De bewindsvrouw was in Heeten op uitnodiging van PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland. Die wil met deze voorstelling de psychische gesteldheid onder boeren voor het voetlicht brengen.

,,Het bezoek van de minister is een bekroning op het succes van onze voorstelling, waarmee we aandacht hebben gevestigd op de toenemende druk en psychische nood in de agrarische sector‘’, aldus Dinanda Luttikhedde, dramaturge en initiatiefneemster. ,,Dit toont aan dat cultuur bijdraagt aan het maatschappelijke debat en een rijkere samenleving.”

Maalkop vertelt het verhaal van een jonge boer in psychische nood, die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. De voorstelling wordt al anderhalf jaar met groot succes opgevoerd in lege stallen in Groningen, Drenthe en Friesland. Sinds dit voorjaar speelt de voorstelling ook bij leegstaande boerenbedrijven bij Ten Boer, Alkmaar, Heeten en Best.

Maalkop is ontwikkeld in samenwerking met LTO Noord en Zorg om Boer en Tuinder (ZOB). ,,Dat de minister van landbouw de voorstelling bijwoont, getuigt van het belang om aandacht te vragen voor de complexe omgeving waarin boeren moeten zien hun bedrijf overeind te houden’, zegt Rudie Haarman, bestuurslid bij LTO Noord afdeling Salland.

Eenzaamheid

,,Die complexiteit kan soms leiden tot eenzaamheid en psychische problemen. Voor de mensen die veel op boerenerven in Salland komen, zoals dierenartsen, voeradviseurs of melkrijders – de zogeheten erfbetreders - hebben we na de voorstelling nog een nabespreking gehouden. Hierin wordt bijvoorbeeld besproken hoe zij eventuele problemen bij boeren in een vroeg stadium kunnen herkennen, zodat op tijd hulp kan worden geboden. Voor LTO Noord afdeling Salland is dit een manier om oog hebben voor de mens achter de ondernemer.”

Ook Jannie Lamberts van ZOB-Oost was blij verrast met het bezoek van de minister. ,,Het is nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te blijven kijken naar het welzijn van onze boeren en hun gezinnen. Onze stichting biedt een luisterend oor voor boeren en tuinders met mentale problemen.”

De voorstelling is nog tot en met 16 juni te zien in Heeten en van 20 tot en met m 30 juni in Best.

Salland