Volledig scherm
PREMIUM
Toon Geertman toont een foto van zijn broer Wim, die in 2012 op de Fillippijnen werd vermoord. © FOTO HISSINK

Moordenaar van milieu-activist Willem uit Heeten krijgt levenslang, maar de strijd gaat door

De moordenaar van milieu-activist Willem Geertman uit Heeten is deze week op de Fillippijnen tot een levenslange celstraf veroordeeld. Zijn broer Toon uit Raalte is daar tevreden over, maar familie van Willem en mensenrechtenactivisten laten de zaak nog niet rusten. ,,De dader handelde in opdracht van grotere machten, de strijd tegen het systeem gaat door.”

Oud-Heetenaar en natuurbeschermer Geertman werkte al meer dan veertig jaar op de Fillippijnen toen hij op 3 juli 2012 op 67-jarige leeftijd op de afgesloten compound van zijn werk voor de ogen van zijn collega's werd doodgeschoten. De twee daders gingen er met een flinke zak geld vandoor en de conclusie van justitie was al snel duidelijk: het betrof hier een brute, doch eenvoudige roofmoord. 

Na jaren van ‘traineren', zoals broer Herman de rechtsgang noemt, werd Marvin Marzan Nuguid dinsdag tot een levenslange celstraf veroordeeld. Het proces nam, met tussenpozen, dus bijna zeven jaar in beslag. Geertmans vriendin Aurora Santiago is ook blij met de uiteindelijke veroordeling, maar stelt ook dat het meesterbrein achter de moord nog steeds vrij rondloopt.

Salland