Volledig scherm
PREMIUM
VV Heino heeft als eerste amateurvoetbalclub in Nederland een VAR-Airbag. Het is een idee van de voetbalclub, in samenwerking met stoffeerder Nico Neplenbroek. De videopaal van staat midden in het looppad naar de kantine, waardoor mensen die even niet opletten met een blauw oog verder lopen. © Liselotte Kolthof

Nooit meer een blauw oog of een scheve bril door de ‘VAR-airbag’ bij VV Heino

Bij VV Heino wil niemand een minuut van de wedstrijd missen, maar omdat we tegenwoordig verstopt zitten in onze smartphones of met onze gedachten ergens anders zijn, gaat er wel eens iets mis. Je let tijdens het lopen even niet op en dan: een videopaal in je gezicht. Midden op het wandelpad van de voetbalclub. Vele blauwe ogen, scheve brillen en bloedneuzen later is daar het geniale idee van de club uit Heino: een 'VAR-airbag’. 

Het liep de spuigaten uit. De videopaal waarmee wedstrijden en trainingen van VV Heino opgenomen worden staat midden in het looppad. Als je even niet oplet, zit je met je snufferd tegen het staal aan. Daar moest een oplossing  voor komen. De voetbalclub schakelde Nico Neplenbroek in, stoffeerder in Heino, en ging aan de slag. ,,Dat ding staat er al een jaar, maar ongemerkt loop je er zo tegenop. We lachen er nu om, maar ik ken inmiddels veel mensen met kapotte brillen en gehavende neuzen. Toen de club naar mij toe kwam, ‘is het balletje gaan rollen’, om in voetbaltermen te blijven.”

  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Salland