Nu op z'n mooist: Paarse heidepracht op Sallandse Heuvelrug

Video | Stuur je foto'sWie de bloeiende struikheide op de Sallandse Heuvelrug in volle glorie wil aanschouwen, die moet enige haast maken. Volgens boswachter Ine Nijveld is de paarse pracht nu op z’n mooist en is het uiterlijk begin september gedaan. Het huidige natuurschoon waardeert zij met een 8. Dit weekeinde zijn er diverse activiteiten voor jong en oud die een bezoek aan het natuurgebied extra de moeite waard maken.

Liefhebbers van een stevige wandeling én natuurschoon kunnen morgen vanaf 08.00 uur bij het Natuurmuseum op het Holterbergplein beginnen aan de Holtense Heidemars. Deelnemers hebben de keus uit routes van tien, vijftien en 25 kilometer. Vanwege het fraaie weer verwacht museummedewerkster Truus Klink een grote opkomst.  ,,Het is nu al enorm druk op de wandel- en fietspaden.”

,,Vorig jaar is deze tocht voor het eerst sinds jaren weer gehouden. Het regende de hele dag pijpenstelen. Toch deden er nog ongeveer 75 mensen mee.”  Volgens Klink is meelopen zeer de moeite waard, omdat de routes dwars door de heidevelden gaan en ook het ‘ontzettend mooie’ Numendal wordt aangedaan.  Deelname aan de Holtense Heidemars kost 3,50 uur persoon. Honden zijn mits aangelijnd welkom.

Volledig scherm
De heide op de Sallandse Heuvelrug staat volop in bloei. Dit natuurschoon trekt heel veel publiek. © FOTO HISSINK

Kinderfotoworkshop

Voor kinderen met een passie voor fotografie is er zondag een fotoworkshop op de Holterberg. Maximaal dertig kinderen vanaf de basisschoolleeftijd maken vanaf 13.30 uur onder begeleiding van fotografen/gidsen van het Wereld Natuur Fonds regioteam Twente een drie kilometer lange wandeling. Onderweg staat de groep stil op bijzondere plekken waarbij de gidsen de kinderen van tips voorzien. Zij kunnen na afloop hun twee of drie mooiste foto’s opsturen naar WNF. Een jury bepaalt vervolgens welke inzendingen een jaar lang te bewonderen zijn in het Natuurmuseum.

Aanmelden voor de fotoworkshop kan per mail: twentevechtdal@wnfregioteam.nl onder vermelding van naam en leeftijd. Deelnemers betalen 7,50 euro en krijgen hiervoor ook een entreebewijs voor het Natuurmuseum en een drankje en ijsje. Kinderen die buiten de fotoworkshopboot vallen, kunnen zich bijvoorbeeld vermaken in het Bos van Daantje Das, een speel- en leerbos dat de jonge bezoekers uitdagende natuuropdrachten biedt. De heidepracht is vanaf deze locatie ook te zien, aldus Truus Klink.

Stuur ons je foto's!

Recreanten en toeristen met een passie voor fotografie trekken dezer dagen massaal naar de heide op onder meer de Sallandse Heuvelrug en de Veluwe om daar de in volle bloei staande heidevelden op de gevoelige plaat vast te leggen. De Stentor roept iedereen op zijn/haar mooiste heidefoto’s te laten zien op de Stentorsite. Upload je foto's hier. Inzenders hoeven verder alleen hun naam en woonplaats te vermelden en aangeven waar zij de foto of foto’s hebben gemaakt. Of deel je foto's via Instagram en mention dan de Stentor.

Salland