Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Olst-Wijhe baalt van gierigheid Rijk: ‘Het valt toch niet uit te leggen dat wij moeten bezuinigen?’

In de gemeenteraad van Olst-Wijhe is de frustratie groot over de tegenvallende bijdrage uit het gemeentefonds. Die maakt nieuwe bezuinigingen noodzakelijk. De VVD riep gisteravond tijdens de begrotingsbehandeling alle fracties en het college op mee te denken hoe de gemeente het geluid van onvrede het beste in Den Haag kan laten doorklinken. 

VVD-fractievoorzitter Hans Olthof sprak van ‘een grote maatschappelijke onrust die sluimert als een veenbrand en die zomaar kan omslaan naar een grote brand’. ,,Met lede ogen zien we aan hoe politiek Den Haag alles bij ons over de schutting kiepert en zegt: zie maar hoe je het redt. We moeten daardoor op voorzieningen korten waarop we dat helemaal niet willen. En dat terwijl het geld in Den Haag tegen de plinten opklotst.”

Niet uit te leggen

PvdA-voorman Martijn Jumelet sloot zich hierbij aan: ,,We hadden heel graag een andere begroting gezien. Eentje waarin onze burgers hadden kunnen zien dat het financieel beter gaat. Het valt toch niet uit te leggen dat het geld tegen de plinten klotst en dat wij moeten bezuinigen?” Van de CDA-fractie mogen ‘we richting Den Haag best een beetje opstandig zijn’. Wethouder Anton Bosch (Financiën) deelde het ongenoegen van de raad.

Olst-Wijhe moet onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om subsidiebureaus in te schakelen. Bureaus die precies weten hoe zij Europese, landelijke en regionale subsidies kunnen binnenhalen. Dit was de insteek van een gezamenlijke motie van PvdA, CDA en D66. De raad nam de motie aan. Het onderzoek moet voor de zomer gereed zijn.

Salland