Volledig scherm
Victor D. © Facebook

OM eist 6 jaar cel tegen jihadist Victor D. uit Heeten

live twitterTegen de Heetense jihadist Victor D. is vandaag zes jaar cel geëist voor zijn deelname aan Islamitische Staat (IS). Het OM acht bewezen dat de voormalige postbode deel uitmaakte van IS en rebellengroep Jabhat al-Nusr.

Vanmorgen startte de rechtszaak in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. D. zelf is niet bij de rechtszaak aanwezig. Hij is nog in het Midden-Oosten, waarschijnlijk Syrië. Naast D. staan vandaag nog vier Nederlandse jihadisten bij verstek terecht.

Zakariyya al-Hollandi (29), zoals Victor D. zichzelf noemt, bekeerde zich in 2013 tot de islam en vertrok naar Syrië om deel te nemen aan de gewapende strijd. In januari 2016 plaatste Nederland de voormalige postbode uit Salland op de nationale terroristenlijst. Ook werden zijn banktegoeden bevroren. Vorig jaar maart maakte het Openbaar Ministerie bekend Victor D. en vier andere vermeende jihadisten te berechten. De inhoudelijke behandeling werd uitgesteld om ze voldoende tijd te geven naar Nederland te komen en bij hun proces aanwezig te zijn. Ondanks het uitstel is geen enkele verdachte vandaag bij hun proces aanwezig.

Gevochten

Vorig jaar december meldde Victor D. graag bij zijn proces te willen zijn. Hij kondigde aan via Turkije terug te reizen naar Nederland. Na dat bericht was het wekenlang stil. In februari gaf hij weer een teken van leven, hij zei toen tegen de Stentor nog in Syrië te zijn.

In een interview met de Groene Amsterdammer zei D. vorige week dat hij de afgelopen jaren aan het Syrische front heeft gevochten. Ook herhaalde hij zijn wens om naar Nederland terug te keren, maar laat hij dat afhangen van de eventuele celstraf die hem te wachten staat.

Reactie Victor D.

Tijdens de zitting heeft De Groene Amsterdammer-journalist Rasit Elibol vanuit de rechtbank contact met Victor D. die in Syrië via de Stentor-website zijn zaak volgt, zo vertelt Elibol. D. laat weten, zegt Elibol, dat de eis hem meevalt.

De zaak tegen Victor D. en vier medeverdachten begon vanochtend om 9.00 uur. Volg het hieronder live via Twitter:

Salland