Ontwikkeling Noordmanshoek lastige klus,
stichting heeft steun gemeente nodig
Om tot een afgerond plan voor de herontwikkeling van de Noordmanshoek in Wijhe te kunnen komen, heeft Stichting De Noordmanshoek ambtelijke ondersteuning nodig van de gemeente Olst-Wijhe. Het college vraagt de gemeenteraad hiervoor bijna 124.000 euro beschikbaar te stellen. Stichtingsvoorzitter Anton Kleine Schaars heeft er vertrouwen in dat de raad maandag akkoord gaat.
De stichting wil van het 25 hectare grote terrein één van de eerste Energietuinen van Nederland maken. Een Energietuin is een gebied waarin duurzame energie-opwekking samengaat met aandacht voor natuur, recreatie en educatie. Een voedselbos en havezate zijn onderdeel van de plannen in Wijhe. De Natuur- en Milieufederaties hebben dit jaar 1,65 miljoen euro vanuit de Nationale Postcodeloterij gekregen voor drie Energietuinen. Hoeveel geld Natuur en Milieu Overijssel uiteindelijk naar de Noordmanshoek kan doorsluizen, hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit en invulling van het plan.
Motortje
Kleine Schaars benadrukt dat het ‘echt belangrijk’ is dat de gemeente als grondeigenaar in dit project aangehaakt blijft: ,,Er moet een projectleider komen die ons door deze fase naar een definitieve businesscase leidt. We moeten zo’n motortje naast ons krijgen. Wij hebben als stichtingsbestuur te weinig specifieke kennis in huis. Bij dit project komt zoveel kijken. Als er iets gebouwd of verbouwd wordt, heb je te maken met vergunningen. Andere aspecten zijn bijvoorbeeld: hoe zoek en vind je participanten, hoe leg je afspraken contractueel vast en wat zijn de juridische consequenties?”
Het is ‘heel moeilijk’ zo’n groot gebied te ontwikkelen, beaamt verantwoordelijk wethouder Herman Engberink. ,,Je hebt ondersteuning nodig om tot een goede businesscase te komen.” Engberink is enthousiast over het project en over het feit dat het een inwonersinitiatief is. Hij verwacht dat het resultaat ‘heel mooi’ wordt. De wethouder gaat er vanuit dat de grond eigendom van de gemeente blijft en dat met de stichting een soort pachtconstructie wordt afgesproken. ,,Dit heeft tot op heden wel de voorkeur van de gemeente.”
Zonnepark
Onderdeel van de beoogde Energietuin in Wijhe is een zonnepark van 6,5 hectare. Hiervoor heeft Coöperatie Goed Veur Mekare onlangs van de gemeente de omgevingsvergunning gekregen. De coöperatie kan daarmee bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een aanvraag indienen voor een SDE+ subsidie. SDE staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie.
Voor de landschappelijke inpassing van het zonnepark is in totaal circa acht hectare nodig. Dit betekent dat Stichting De Noordmanshoek nog zeventien hectare moet zien in te vullen. Als er inderdaad een flinke smak geld vanuit de Postcodeloterij-gelden beschikbaar komt, vergroot dat de mogelijkheden tot een project met een grote ‘aantrekkingskracht’ te komen, realiseert Anton Kleine Schaars zich. De gemeente zou zich hiermee landelijk op de kaart zetten.
Wageningen Universiteit
De voorzitter waakt ervoor zich nu al rijk te rekenen. ,,Er is nog heel veel werk te verzetten.” Kleine Schaars verwacht rond de zomer van 2020 met een voldragen plan voor de Noordmanshoek te kunnen komen. ,,Het college en de raad zouden dit dan in het najaar kunnen behandelen. ,,De Wageningen Universiteit is ons schetsontwerp aan het bestuderen en bekijkt wat er beter kan.”
Noordmanshoek in gemeenteraad
De gemeenteraad van Olst-Wijhe behandelt het voorstel om extra geld beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het gebied Noordmanshoek in Wijhe maandag vanaf 20.00 uur. Dit gebeurt via de gebruikelijke weg. Eerst is er een beeldvormende raadsvergadering, daarna een oordeelvormende en ten slotte volgt de besluitvormende raadsvergadering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
‘s-Heerenbroek neemt koppositie over van CSV’28 en VVOG zet belangrijke stap in strijd om lijfsbehoud
Twee titelkrakers in Zwolle en bij beide was het de vraag of we na negentig minuten een nieuwe koploper zouden hebben. Dat is het geval, want Heerde versloeg Dieze West en ’s-Heerenbroek boekte een belangrijke zege bij CSV’28. Ook VVOG deed uitstekende zaken, maar dan in de strijd om handhaving. SV Urk ging daarentegen voor de tweede keer op rij onderuit. -
PREMIUM
Ut Huus presenteert nieuw programma en strikt broertje van Engelse rocklegende voor optreden in Olst
Een optreden van de broer van Mick Jagger, een dj-optreden van een profvoetbalster en een optreden van een zanger die meedeed aan SBS6-shows. Deze en nog meer zijn allemaal onderdeel van het nieuwe voorjaarsprogramma én najaarsprogramma van Ut Huus in Olst. ,,Nieuwe bewoners in Olst komen af op ons nieuwe programma.’’Olst -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUM
Te zien in Deventer: Elisabeth Heuff, markante schilder die verstilde Achterhoek van jaren 50 vastlegde
Ze legde het platteland en de bijbehorende menselijke taferelen rondom haar woonplaats Neede op geheel eigen wijze vast: Elisabeth Heuff (1910-1994). Vooral de dagelijkse gang van zaken in de Achterhoek van de jaren 50 komt naar voren in haar schilderijen. Haar werk is tot 18 juni te zien in Brink 16 op de Brink in Deventer.Deventer
-
Jongeren geven in Hardenberg, Heeten en Zwolle hun oordeel over vrijwilligerswerk in Battle of Generations
Hardenberg, Zwolle, Heeten -
-
-
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.