Volledig scherm
Binnenkort blijkt of de noodzakelijke renovatie van St. Aloysiusschool in Boskamp betaalbaar is. © Liselotte Kolthof

Opknapbeurt, noodlokalen of toch verhuizen? St. Aloysius in Boskamp wacht in spanning af

De hoop blijft flakkeren voor leerlingen, ouders en leerkrachten van de St. Aloysius in Boskamp. Ze horen binnen afzienbare tijd of de school nog twee jaar kan blijven bestaan.

Mogelijk krijgt het in slechte staat verkerende schoolgebouw een opknapbeurt. Blijkt die te duur dan gaat het bestuur in overleg met alle betrokken partijen andere opties bekijken. Die variëren van noodlokalen bij de school tot een verhuizing naar Den Nul, zegt medebestuurder Bart de Grunt.

Overleg tussen schooldirecteur, programmamanager Scholen voor Morgen en vertegenwoordigers van bestuur, medezeggenschapsraad, ouderraad en ouderwerkgroep hebben geleid tot een opdracht die aan drie bureaus wordt voorgelegd. Die luidt vrij vertaald: welke maatregelen zijn noodzakelijk om het door vocht zwaar aangetaste gebouw weer veilig te maken voor kinderen, leerkrachten en ouders zodat de school nog twee jaar door kan? En wat gaat dit kosten? 

Tevreden

Jeroen Jansen zegt namens de ouderwerkgroep tevreden te zijn over de jongste ontwikkelingen: ,,Het belangrijkste is dat alle partijen nu op dezelfde pagina zitten. Het bestuur ging ons in het begin te snel. Als uit gedegen onderzoek blijkt dat de renovatie een miljoen euro kost, begrijp ik dat het bestuur dat te gortig vindt, maar dan hebben we de noodunits als plan B.” Volgens De Grunt zijn noodlokalen slechts een van de denkbare alternatieven, net als een tijdelijke verhuizing naar Den Nul.

Afweging

Voor de selectie van een bureau trekt De Grunt hooguit een week uit. ,,Ik hoop dat daarna het onderzoek binnen enkele weken klaar is zodat duidelijk is waar we aan toe zijn.” Hij kan niet zeggen hoeveel geld het bestuur maximaal aan het 102 jaar oude gebouw wil spenderen. ,,De vraag is: wat is de veiligheid van een kind je waard? Maar we weten ook dat elke euro die we nu in dit gebouw stoppen we niet in iets anders kunnen steken. Deze afweging zullen we straks moeten maken.” De medebestuurder is zeer te spreken over de bereidheid van de gemeente Olst-Wijhe om mee te praten en te denken. Over een financiële bijdrage is nog niet gesproken.

Emotioneel

Twee weken geleden maakte De Grunt tijdens een emotionele informatiebijeenkomst nog bekend dat de 59 leerlingen tellende basisschool met ingang van de kerstvakantie definitief zou sluiten. En dat was besloten de leerlingen vanaf begin 2020 onder te brengen in De Holsthoek in Den Nul totdat het beoogde nieuwe scholencluster in Olst gereed is.

Tegen dit besluit kwamen ouders in verzet en het bestuur draaide uiteindelijk bij. In een recente brief aan ouder(s) of verzorger(s) van leerlingen van de St. Aloysius schrijft het college van bestuur van scholenstichting mijnplein: ‘Nu voelde het voor velen van u als een donderslag bij heldere hemel en dat hadden we anders moeten doen’. ,,We hebben het bestuurlijk aangevlogen en keurig volgens de procedures gehandeld. Er zit echter een verschil tussen procedures en emotie. Een volgende keer houden we daar zeker rekening mee”, zegt De Grunt.  

Momenteel hangt er een onprettige geur in de school. Door de kruipruimte extra te gaan ventileren, moet dit probleem worden verholpen.

Salland