De paasbult in Middel waar zeer waarschijnlijk vrijdagavond de vlam ingaat.
Volledig scherm
De paasbult in Middel waar zeer waarschijnlijk vrijdagavond de vlam ingaat. © De Stentor

Paasvuren in Olst-Wijhe vrijdagavond of volgende week alsnog aangestoken

Liefhebbers van paasvuren uit Olst-Wijhe komen vrijdagavond en in de loop van volgende week alsnog aan hun trekken. In totaal elf bulten mogen de komende dagen toch nog worden aangestoken.

Vanwege de aanhoudende droogte mochten de traditionele paasvuren niet doorgaan van de gemeente. Inmiddels is na een aantal fikse regenbuien het risico weer teruggebracht naar fase 1, oftewel regulier risico. De paasbulten in de gemeente Olst-Wijhe mogen daarom alsnog worden ontstoken.

Vrijdagavond

Vijf bulten gaan vrijdagavond in vlammen op. Dat zijn die in Elshof (Leugenshorst), in Middel (Woolsdijk), in Welsum (IJsseldijk), in Wesepe (G.J. Kappertweg) en in Wijhe (Hogeweg). Bij een paar vuren houdt de organisatie nog een kleine slag om de arm. Het vuur in Marle (Marledijk) wordt al in de middag aangestoken.

Volgende week

Vier vuren, in respectievelijk Eikelhof (Eikelhofweg 27), Welsum (Erveweg) en Wijhe (Lierderholthuisweg, op maandag), volgen mogelijk komende week. De aanvragers van de ontheffing bepalen zelf wanneer zij de bult aansteken. Ze moeten de gemeente nog wel een seintje geven, zodat de bult kan worden gecontroleerd en de brandweer kan worden geïnformeerd. De regels uit de oorspronkelijke ontheffing gelden uiteraard nog steeds. Het vuur in Eikelhof, aan de Eikelhofweg 16 wordt sowieso pas na de maisoogst komend najaar aangestoken.

Raalte

Ook in de gemeente Raalte zullen dit weekend nog de nodige paasvuren branden. Eerder waren er vanwege de droogte 83 stookontheffingen ingetrokken. Mensen met een stookontheffing kunnen ervoor kiezen om het paasvuur op 27 of 28 april aan te steken of het materiaal af te voeren of te versnipperen. De kosten voor het afvoeren en versnipperen zijn voor de eigenaar van het materiaal.

Salland