Volledig scherm
PREMIUM
De fracties in de gemeenteraad van Olst-Wijhe hebben besloten om radiostilte in acht te nemen nu er verzoeningsgesprekken gaande zijn over de wethouderscrisis. © FotoMeulenhof

Politiek Olst-Wijhe komt er maar niet uit in crisis rond aanstelling wethouder Olthof

CRISISDe gemeenteraad van Olst-Wijhe staat voor een belangrijke beslissing. Blijft het raadsbrede akkoord behouden voor de Sallandse gemeente? Het eerste verzoeningsgesprek met alle fracties is achter de rug, maar een oplossing is nog ver te zoeken. Alle politieke partijen in Olst-Wijhe houden de kaken stijf op elkaar sinds er crisis is ontstaan over de aanstelling van een nieuwe wethouder.

Olst-Wijhe heeft een nieuwe wethouder nodig als opvolger van wethouder Anton Bosch, die per 1 februari stopt. De drie grootste partijen in de gemeenteraad - VVD, CDA en GemeentenBelangen - schoven snel hun kandidaat naar voren: Hans Olthof, fractievoorzitter van VVD. 

Dit was tegen het zere been van de kleinere partijen (GroenLinks, PvdA en D66). Deze wilden langer de tijd nemen voor het aanstellen van een nieuwe wethouder zodat zij ook kandidaten konden voordragen. Een crisis was geboren. De kleinere partijen dreigen nu hun steun aan de samenwerking én het raadsbrede akkoord te beëindigen. In het raadsbrede akkoord uit 2018 in Olst-Wijhe staat wat de zes fracties in de periode tot 2022 op hoofdlijnen samen willen bereiken. 

Salland