Wim Hoogeland met enkele exemplaren van zijn boek in de Raalter Plaskerk. ,,Het enige waar ik niet achter ben gekomen, is wie de Watersnoodramp ooit noemde als reden dat het Boetelerveld nooit werd ontgonnen.''
Volledig scherm
PREMIUM
Wim Hoogeland met enkele exemplaren van zijn boek in de Raalter Plaskerk. ,,Het enige waar ik niet achter ben gekomen, is wie de Watersnoodramp ooit noemde als reden dat het Boetelerveld nooit werd ontgonnen.'' © Ronald Hissink

Raalter amateurhis­to­ri­cus prikt dorpsmythe door: ‘Maar ik wil niemand beschuldi­gen’

Waarom ligt het Boetelerveld, tussen Raalte en Schoonheeten, er nog steeds bij als een ongeschonden, nat natuurgebied? Dankzij de Watersnoodramp, zo wordt op diverse websites en in naslagwerken gemeld. Raaltenaar Wim Hoogeland heeft dat nooit geloofd en ging op onderzoek uit. Het zit anders, concludeert hij na drie jaar speurwerk.

2 reacties

 • Eric Walch

  3 maanden geleden
  Dat de ontginning niet alsnog gebeurde na de watersnoodramp, is geen reden dat de watersnoodramp de ontginning niet heeft voorkomen. Een paar jaar later kan sentiment voor drooglegging veranderd zijn.
 • H de Vries

  3 maanden geleden
  Beetje raar verhaal. Waren de Ontginningsmij en de werkverschaffing privébedrijven van Nijsingh? Of had hij als rentmeester bij Domeinen (qualitate qua, misschien?) die andere 2 functies als ambtenaar? Dat is toch iets anders als "3 petten op hebben". Overal waar in het artikel "Nijsingh" staat, lijkt me "Dienst der Domeinen" te moeten staan. Nou ja, eerst boek maar lezen.
 1. DOS doet goede zaken in Kamper derby, zeges voor SC Genemuiden én SV Urk en DVS stelt opnieuw teleur
  Liveblog

  DOS doet goede zaken in Kamper derby, zeges voor SC Genemuiden én SV Urk en DVS stelt opnieuw teleur

  SV Urk beleeft een uitstekende start van de tweede seizoenshelft. De ploeg van Gert-Jan won vorige week al van Sportlust’46 en was vanmiddag ook te sterk voor VVOG. SC Genemuiden heeft eveneens drie punten mogen bijschrijven, terwijl HHC Hardenberg op bezoek bij Quick Boys twee dure punten liet liggen en DVS’33 nóg langer moet wachten op een zege. Met de Kamper derby tussen Go-Ahead en DOS kreeg deze speeldag nog een lekker toetje.