Volledig scherm
Gemeentebelangen, CDA en VVD willen ook gaan regeren op basis van het raadsbrede Roalter Akkoord. © Gerard Vrakking

Roalter Akkoord blijft kompas voor nieuw college

Het Roalter Akkoord geldt ook als richtsnoer voor Gemeentebelangen, CDA en VVD, die onderhandelen voor een nieuw college van burgemeester en wethouders in Raalte. Er komt dus geen apart coalitieakkoord.

Eerder spraken Gemeentebelangen, CDA, D66 en PvdA ook al af om op basis van het Roalter Akkoord te gaan regeren, maar die collegevorming liep vervolgens spaak.

Evenwicht

De drie partijen die nu aan de onderhandelingstafel zitten hebben zichzelf als opdracht gegeven om een stabiele coalitie te formeren, waarbij de portefeuilles onderling qua zwaarte in evenwicht zijn. De onderhandelingen tussen de drie delegaties verlopen in een constructieve sfeer, meldt formateur Johan Kiekebosch in een persbericht.

Het streven is nog steeds om het nieuwe college in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 21 juni te presenteren. Dan ook wordt het Roalter Akkoord vastgesteld. De formateur streeft naar raadsbrede ondertekening. Het is nog de vraag of die doelstelling haalbaar is.

Voorbeeld

De onderhandelende partijen volgen het voorbeeld van buurtgemeente Olst-Wijhe, waar een college van Gemeentebelangen, CDA en VVD van wal is gestoken met het kompas van een raadsbreed akkoord.

  1. Op je Belgische trekpaard van duizend kilo lekker 
een dressuurwedstrijd rijden
    PREMIUM

    Op je Belgische trekpaard van duizend kilo lekker een dressuur­wed­strijd rijden

    Enorme hoeven met grote sokken en brede paardenkonten verzamelden zich zaterdagmiddag bij manege Bartels in Mariënheem. Hier werd een speciale dressuurwedstrijd voor koudbloedpaarden verreden. ,,De jury was best tevreden", lacht amazone Iris Wiegman (21) na haar proef bij manege Bartels zaterdagmiddag. Ze doet met haar merrie Darina mee aan een speciale dressuurwedstrijd voor koudbloedpaarden. Paarden die tot koudbloedrassen behoren worden van oudsher gebruikt als trekpaarden, ze zijn dan ook veel zwaarder gebouwd dan reguliere dressuurpaarden.

Salland