Volledig scherm
PREMIUM
Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, maar in Salland is tijdens intochten en huisbezoeken juist geen enkele roetveegpiet te zien. © ANP

Salland weert roetveegpiet uit praktisch én traditioneel oogpunt

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, maar in Salland worden ze juist geweerd. Met elkaar hebben clubs en comité’s afgesproken het voorlopig bij zwarte of bruine pieten te houden omdat de vraag naar roetveegpieten nihil is.

De nationale omroep NTR mag dan bezig zijn het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen, in Salland trekken  sinterklaasclubs en comité’s zich daar niets van aan. ,,Voor kinderen maakt het niet uit dat ze op televisie roetveegpieten zien en bij ons zwarte of bruine pieten. Ze gaan voor het sprookje. Wij volgen ieder jaar de discussie, maar hebben voor nu de keuze gemaakt om pieten zwart te houden’’, zegt Ruben Oldenbeuving van het Sinterklaascomité Raalte, dat de intochten in Raalte, Heino, Lemelerveld, Mariënheem, Heeten en Lierderholthuis verzorgt.

Salland