Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, maar in Salland is tijdens intochten en huisbezoeken juist geen enkele roetveegpiet te zien.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, maar in Salland is tijdens intochten en huisbezoeken juist geen enkele roetveegpiet te zien. © ANP

Salland weert roetveegpiet uit praktisch én traditioneel oogpunt

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, maar in Salland worden ze juist geweerd. Met elkaar hebben clubs en comité’s afgesproken het voorlopig bij zwarte of bruine pieten te houden omdat de vraag naar roetveegpieten nihil is.

De nationale omroep NTR mag dan bezig zijn het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen, in Salland trekken  sinterklaasclubs en comité’s zich daar niets van aan. ,,Voor kinderen maakt het niet uit dat ze op televisie roetveegpieten zien en bij ons zwarte of bruine pieten. Ze gaan voor het sprookje. Wij volgen ieder jaar de discussie, maar hebben voor nu de keuze gemaakt om pieten zwart te houden’’, zegt Ruben Oldenbeuving van het Sinterklaascomité Raalte, dat de intochten in Raalte, Heino, Lemelerveld, Mariënheem, Heeten en Lierderholthuis verzorgt.

 1. HOFtheater in Raalte experimenteert er op los: ‘Schoolmusicals op onze planken met live stream voor familie thuis’
  PREMIUM

  HOFtheater in Raalte experimen­teert er op los: ‘Schoolmu­si­cals op onze planken met live stream voor familie thuis’

  Volle zalen trekt een theater momenteel niet, laat staan kijken naar de mogelijkheden om kleine groepen toe te laten. Want krijg je dan wel de sfeer die je wil hebben in een theater als er maar dertig man of honderd man zitten? Het HOFtheater in Raalte denkt op alle mogelijke manieren na om toch te openen vanaf 1 juni. ,,We hebben een culturele maatschappelijke functie. Wat kan, willen we doen. We gaan experimenteren.”
 2. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
  PREMIUM
  Vraag bij het nieuws

  Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

  Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.

Salland