Volledig scherm
Aan lange tafels wordt maandelijks de maaltijd in het Soepcafé in Olst genuttigd. © Soepcafé Olst

Soepcafé Olst lichtend voorbeeld in Salland om voedsel voor afvalcontainer te behoeden

Het Soepcafé slaat niet alleen in Olst aan. Ook in Heino, Raalte en Diepenveen zijn vergelijkbare initiatieven van de grond gekomen. Zaterdag, tijdens de maandelijkse maaltijd, wordt bekendgemaakt hoeveel voedsel het Soepcafé dit jaar voor de afvalcontainer behoed heeft.

Bij de Plus-supermarkt in Olst verdween tot voor kort jaarlijks voor zo'n 100.000 euro aan voedsel in de afvalbak. Eigenaar Rolf Vermaning, die het voedsel doneert dat anders weggegooid wordt, wijt de forse verspilling grotendeels aan de consument zelf. ,,We zijn veel te benauwd voor die houdbaarheidsdatum’’, zegt Vermaning. ,,Mensen zijn als de dood voor voedsel dat ‘over de datum’ is en dus halen we het uit de vakken. Onnodig, die datum is echt een uiterste veiligheidsgrens. Proef, ruik en kijk zelf! Zelfs op zout staat een datum, maar dat blijft jaren goed.’’

Een klein deel van het Plus-eten in Olst dat jaarlijks in de container verdwijnt, wordt sinds een kleine twee jaar gered dankzij het Soepcafé, een idee van Ruurdje van den Berg (52) uit Olst. Eén keer per maand schuiven enkele tientallen dorpsbewoners aan in kringloopwinkel De Goede Buren voor een maaltijd, creatief in elkaar gezet door de vrijwilligers van het Soepcafé met de ‘restanten’ van de lokale supermarkt.

Voedsel apart houden

De woensdag vóór het Soepcafé begint het personeel van de lokale supermarkt voedsel dat over de datum maar enkele dagen later nog prima te consumeren is, in een koeling apart te houden. Drie dagen achtereen wordt dus ongeveer een tiende van het voedsel dat anders wordt weggegooid, van de afvalberg gered. 

De vrijwilligers van het Soepcafé bekijken op zaterdag waar de voorraad uit bestaat en maken er dan een diner van, met meestal twee verschillende soepjes, salades, een warme maaltijd en een toetje. Dat vraagt wel om de nodige creativiteit en improvisatie, want er zit elke keer wat anders in de stapel dozen die ze van de supermarkt krijgen,  zegt Ruurdtje van den Berg. ,,We kregen bijvoorbeeld een keer heel veel pakken chocolademelk. Onder de vrijwilligers was wel iemand die daar vla van heeft kunnen maken."

Afvalligen

Het Soepcafé is weer onderdeel van Olst in Transitie, een groep die probeert klimaatverandering, de economische crises en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tegen te gaan. De mensen achter dit initiatief willen niet meer wachten op de in hun ogen te trage overheden. Behalve de Smaakmakers van het Soepcafé bestaat de groep ook uit Afvalligen (minder afval), de REconomen (vóór lokale economie)  en de Energieken (vóór windmolens).

Het Soepcafé is niet alleen bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook om de sociale contacten in het dorp te verbeteren, zegt bedenkster Van den Berg. ,,Het zijn allemaal mensen uit Olst en we zitten samen aan lange tafels, heel gezellig. Er is zeker een aantal bezoekers dat een goedkope maaltijd goed kan gebruiken, maar er komen ook gewoon gezinnen met kinderen en eenzame mensen die dan wat meer aanspraak hebben.”

Salland