Volledig scherm
De Noordmanshoek in Wijhe. © Archieffoto Ronald Hissink.

Tegenslag voor project Noordmanshoek in Wijhe

Stichting De Noordmanshoek weet nog niet of zij kan rekenen op extra ambtelijke ondersteuning om tot een volwaardig landschapsplan voor de Noordmanshoek in Wijhe te komen.  De gemeenteraad van Olst-Wijhe besloot gisteravond dat het voorstel om hiervoor ruim 123.000 euro beschikbaar te stellen nog niet besluitrijp was. 

Wethouder Herman Engberink slaagde er onvoldoende in de vooral financiële zorgen bij de fracties weg te nemen. Hij toonde begrip voor de zorgen nu de raad wederom om een fors bedrag wordt gevraagd -van de 123.000 euro komt 20.000 van een provinciale subsidie. In 2018 ging de gemeenteraad morrend akkoord met 138.000 euro voor het landschapsproject. 

Bodemloze put

Frank Schumacher van Gemeentebelangen zei dat de ‘indruk kan bestaan dat het project Noordmanshoek een bodemloze put is‘. Engberink is ervan overtuigd dat de stichting de businesscase (afgerond plan) voor de invulling van het gebied met behulp van de nieuwe gemeentelijke bijdrage kan opleveren. Hij gaat uit van voorjaar 2020. Stichtingsvoorzitter Anton Kleine Schaars verwacht dit moment rond de zomer, zei hij vorige week in de Stentor

De fracties kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat er nog te veel onzekerheden en onduidelijkheden aan het raadsvoorstel kleven. Zij willen de garantie van het college dat de gemeente niet op een later moment weer flink in de buidel moet tasten. Vandaar dat het nog niet tot besluitvorming kwam.

Stichting De Noordmanshoek hoopt van het 25 hectare grote terrein één van de eerste Energietuinen van Nederland te maken. Een Energietuin is een gebied waarin duurzame energie-opwekking samengaat met aandacht voor natuur, recreatie en educatie. Een voedselbos en havezate zijn onderdeel van de plannen in Wijhe net als een zonnepark van 6,5 hectare.

Salland