Foto van spoorwegovergang ter illustratie.
Volledig scherm
Foto van spoorwegovergang ter illustratie. © ANP

Vertraging vanwege fiets op spoor bij Holten: ‘Dit soort vandalisme neemt toe’

Een uur lang rijden er vanochtend geen treinen tussen Deventer en Rijssen doordat een trein bij Holten tegen een op het spoor gegooide fiets aanbotst. ProRail merkt dat dit soort vandalisme op het spoor toeneemt. ,,Zulke incidenten gebeuren met enige regelmaat”, zegt ProRail-woordvoerder René Vegter.

Onder meer bakstenen, ijzeren staven en winkelwagentjes zijn de afgelopen jaren op het spoor gelegd. Het treinverkeer ondervond steeds hinder. ,,Mensen vinden het blijkbaar leuk om voorwerpen op het spoor te leggen”, vertelt Vegter. ,.Dit is geen grapje, maar vandalisme. De machinist schrikt hier enorm van.”

Toename

In 2016 waren er nog 608 vertragingen op het spoor door vandalisme, in 2017 is dit toegenomen tot 649 incidenten. Het gaat dan om vernielingen aan bijvoorbeeld overwegbomen, maar ook om het gooien van voorwerpen op het spoor. ,,Het aantal vertragingen buiten onze schuld om door externe factoren maakt een steeds groter deel uit van alle vertragingen. Het gaat dan om zelfdodingen, spoorlopers en zaken die op het spoor worden gelegd”, zegt Vegter. Recente of regionale cijfers kan ProRail niet geven. 

Volgens Vegter doet ProRail bij de meeste incidenten aangifte. ,,De daders stellen we aansprakelijk voor de schade. Dat gaat al snel om duizenden tot tienduizenden euro‘s als de trein en het spoor beschadigd zijn.”

Om het vandalisme tegen te gaan, heeft ProRail maatregelen genomen. ,,We zitten hier bovenop. We plaatsen op veel plekken hekwerk en camera’s en boa‘s surveilleren op plaatsen waar vaak incidenten zijn.”

Salland