Aan lange tafels wordt maandelijks de maaltijd in het Soepcafé in Olst genuttigd.
Volledig scherm
Aan lange tafels wordt maandelijks de maaltijd in het Soepcafé in Olst genuttigd. © Soepcafé Olst

Vier badkuipen vol soep uitgedeeld in Soepcafé Olst

De vrijwilligers van het Soepcafé in Olst hebben dit jaar tijdens elf edities 450 maaltijden aan haar gasten geserveerd. Dat staat gelijk aan vier badkuipen vol soep en 70 volle bananendozen vol groente, fruit en zuivel die hierdoor niet zijn weggegooid.

Dat heeft de organisatie van het Soepcafé gisteravond bekend gemaakt tijdens de laatste maaltijd van het seizoen in kringloopwinkel Goede Buren in Olst, die voor de gelegenheid weer was omgebouwd tot een restaurant met plek voor zon zeventig gasten.

Het Soepcafé is een idee van Olst in Transitie, een groep die probeert klimaatverandering, de economische crises en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tegen te gaan. De mensen achter dit initiatief willen niet meer wachten op de in hun ogen te trage overheden. 

Om voedselverspilling tegen te gaan halen de vrijwilligers eens in de maand een voorraad voedsel op bij de lokale Plus-supermakrt, die drie dagen vantevoren de artikelen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken, deze spullen apart zet. 

Eigenaar Rolf Vermaning van de Plus in Olst schat dat hij jaarlijks voor ongeveer 100.000 euro aan voedsel weggooit. Een tiende deel daarvan houdt hij nu achter voor het Soepcafé. Op zaterdag bekijken de medewerkers waar de voorraad uit bestaat en maken er dan een diner van. Aan de bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van 2,50 euro gevraagd om de kosten te dekken. 

Salland