Aantal verkeersdoden in Overijssel, Gelderland en Flevoland
Volledig scherm
Aantal verkeersdoden in Overijssel, Gelderland en Flevoland © Anke Arts

Voor elke verkeersdode een lege stoel op Markt in Heino

Op de Markt in Heino staan komende donderdag 49 lege stoelen. Ze zijn er niet om op te gaan zitten, maar symboliseren alle slachtoffers die vorig jaar in de provincie Overijssel in het verkeer om het leven kwamen. Raalte is een van de zeven gemeentes in Oost-Nederland die meedoen aan deze Edward Day: de Europese Dag zonder Verkeersdoden. 

De actie duurt van 10.00 tot 17.00 uur en is bedoeld om de slachtoffers te gedenken, maar ook om de  samenleving bewust te maken van het aantal verkeersdoden dat jaarlijks nog altijd valt. Het project ‘lege stoelen’ is een initiatief van het ROV (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid) Oost-Nederland. 

Attenter 

Voor ieder verkeersslachtoffer wordt een stoel neergezet op pleinen in Arnhem, Bronckhorst, Culemborg, Druten-Wijchen, Ede, Rijssen-Holten en dus Raalte. De stoelen symboliseren de leegtes die deze mensen achterlaten. In 2018 kwamen 142 personen door een verkeersongeval om het leven in de provincies Overijssel (43) en Gelderland (93). 

Bert Boerman, voorzitter ROV Oost-Nederland hoopt dat door de actie mensen wat ‘attenter worden op hun eigen gedrag in het verkeer’. ,,We kunnen tenslotte allemaal bijdragen aan onze verkeersveiligheid.”

Salland