Volledig scherm
Een vos doet zich in het holst van de nacht tegoed aan eieren in het nest van een weidevogel. © Joachim van der Valk

Vos rooft massaal nesten van weidevogels leeg in Overijssel

Vossen roven in de Overijsselse beschermde weidevogelgebieden Lierderbroek (bij Heino), Staphorsterveld en Tolhuislanden (Nieuwleusen) massaal nesten leeg. Grootschalig onderzoek met camera’s in 2016 en 2017 bewijst dat.

Meer dan de helft van de nesten die met camera’s in de gaten werden gehouden in de weidevogelgebieden werd tijdens het onderzoek leeggeroofd. In 70 procent van de gevallen bleken vossen de eieren uit de nesten te halen en op te eten.

Bij 140 nesten van kieviten, grutto’s, tureluur, wulp en scholekster (de ‘big five’ onder de weidevogels) werden cameravallen geplaatst. Naast de vos was ook de steenmarter (10 procent) actief, net als de zwarte kraai (10 procent) en in mindere mate egel, bunzing en das. Het onderzoek wordt vanmiddag gepresenteerd aan de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij.

Projectleider van het onderzoek Joachim van der Valk (van Collectief Agrarisch Natuurbeheer Noordwest-Overijssel) noemt de getallen uit het onderzoek ‘alarmerend’. ,,Slechts 41 procent van de legsels bleek succesvol. Dat betekent dat kuikens uit het ei kwamen. Dat wil dus nog niet eens zeggen dat ze opgroeien tot volwassen exemplaren. Voor een stabiele weidevogelpopulatie moet 60 procent of meer van de nesten succesvol zijn.’’

Maatregelen

De leden van ‘het Collectief’, natuurbeheerders en provincie gaan volgende maand kijken welke maatregelen nodig zijn om roofdieren als de vos te slim af te zijn. Jacht op het dier zal nodig zijn, maar Van der Valk kijkt nadrukkelijk naar andere manieren. ,,We weten uit Brits onderzoek dat afrastering met bijvoorbeeld schapengaas en stroomdraad heel effectief kan zijn.’’ Ook ingrijpen in het landschap - de vos en andere roofdieren minder dekking en schuilmogelijkheden bieden - werkt, weet hij. ,,We moeten proberen de vos het zo moeilijk mogelijk te maken op grote schaal nesten leeg te roven. Oftewel: hoe troeven we Reintje af?’’

Dat moet op korte termijn, zegt Van der Valk. ,,Binnen twee of drie jaar willen we een stabiel aantal weidevogels hebben in die drie gebieden. Daarna mikken we op een verdubbeling van hun aantal.’’

Compensatie

Lierderbroek (1500 hectare), Staphorsterveld (1200 hectare) en Tolhuislanden (500 hectare) zijn door de provincie aangewezen als beschermde weidevogelgebieden. Daarbinnen zijn vele vrijwilligers en boeren actief die aan ‘agrarisch natuurbeheer’ doen. Ze houden bij hun werk rekening met onder meer weidevogels en krijgen daarvoor compensatie van de overheid. 

  1. Vaders klaar? Vlechten maar! Kapsalon in Raalte daagt vaders uit te leren haarvlechten
    PREMIUM
    video

    Vaders klaar? Vlechten maar! Kapsalon in Raalte daagt vaders uit te leren haarvlech­ten

    Een vader die zijn dochter vraagt: ‘zal ik je haren mooi maken voordat je naar school gaat?’. In hoeveel gezinnen zou dit tafereel zich voordoen? Doorgaans is het toch mama die dochterlief een paardenstaart of vlecht aanmeet? Als het aan LookX & more ligt, verandert dit beeld in elk geval in Raalte. Binnenkort kunnen vaders in de salon meedoen aan de workshop 'Haren doen bij hun dochters’. Papa Rudi neemt met dochter Elín (bijna 14) alvast de proef op de som.

Salland