Vreedzaam protest in Raalte tegen ‘misdadig’ fokken van vleeskonijnen

Een demonstratie van de Stichting Konijn in Nood in Raalte is zaterdag zonder incidenten verlopen. Een groep van circa veertig betogers trok vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis naar de Albert Heijn en de Jumbo om vervolgens het protest tegen het eten van konijnenvlees af te sluiten bij konijnenvleesfokkerij Hendriks aan de Pleegsterweg.

 ,,De vleeskonijnenfokkerij is een misdadig bedrijf”, zei Peter Janssen, de voorman van de stichting. Janssen en Gilian Hanskamp, de nummer twee op de lijst van de Partij voor de Dieren in Overijssel, spraken de betogers in Raalte toe. ,,Het is een vreedzaam protest”, benadrukten beiden. ,,We zijn hier om de kwetsbaren een stem te geven.” Hun voornaamste bezwaar is de manier waarop de konijnen worden grootgebracht. Ze worden volledig ontdaan van hun natuurlijke omgeving en in hokken opgefokt tot ze slachtrijp zijn.

Kerst 

Deventenaar Piet van Slooten was één van de actievoerders. Hij is ervan overtuigd dat het protest nut heeft. ,,Veel mensen weten niet hoe een vleeskonijn wordt opgefokt. Als ze zich daar in verdiepen, willen ze geen konijn meer voor kerst.” Aanstaande vrijdag is er een nieuw protest, dan bij een fokker in Leerbroek.

Volledig scherm
De demonstratie van betogers tegen het fokken van vleeskonijnen verliep zonder incidenten. © FOTO HISSINK

Salland