Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vrieshuis in Olst aangeklaagd voor rol in vijf jaar oud paardenvleesschandaal

Een vrieshuis uit Olst en de directeur zijn aangeklaagd voor hun aandeel in een vijf jaar oud paardenvleesschandaal. Ook een slachthuis uit Dodewaard en een vleeshandel uit Doesburg en hun directeuren staan terecht. De strafzaak dient op 28 en 29 januari bij de rechtbank in Den Bosch.

Het onderzoek in deze zaak heeft vijf jaar geduurd. ,,Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten dat zij betrokken waren bij de verkoop van snippers vlees met een ‘paardvrij’ verklaring, terwijl uit onderzoek door de NVWA blijkt dat in de snippers toch paardenvlees was verwerkt. Daarnaast zou er vlees als halal zijn verkocht, terwijl het niet volgens de Islamitische regels geslacht was’’, aldus justitiewoordvoerster Marieke van der Molen. Ze laat weten dat de verdachten terecht staan voor (betrokkenheid bij) valsheid in geschrift met onder meer pakbonnen en vrachtbrieven en overtreding van de wet dieren, omdat het vlees niet meer traceerbaar was in de administratie. ,,In verband met de voedselveiligheid moet altijd uit de administratie te herleiden zijn van welk beest het vlees afkomstig is.’’

Sjoemelen

De slachterij in Dodewaard kwam begin 2014 in opspraak vanwege mogelijk sjoemelen met paardenvlees. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) trof toen DNA van paarden aan in rundvlees van de slachter. Het slachthuis moest 690 ton vlees terughalen dat was geleverd aan de supermarkten DekaMarkt, Deen en Vomar. Het bedrijf ging eind 2014 failliet, waarna de eigenaar verder ging met een nieuw bedrijf. Wat precies de rol van het Olster bedrijf is, kan de woordvoerster nog niet aangeven.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Salland