Volledig scherm
Leerlingen van scholengemeenschap Waerdenborch lopen weer warm voor een rol in de schoolband. © FOTO HISSINK

Waerdenborch wil rocken met nostalgische schoolbandjes

Waar zijn de populaire schoolbandjes gebleven? De helden van toen? Dat vroeg Niek Bosman docent van scholengemeenschap de Waerdenborch in Holten zich ook af. Uit het niets wist hij twee brugklasbands te formeren. Na twintig jaar gaat de school weer rocken als vanouds.

Schaatser Mark Tuitert leerde er virtuoos gitaarspelen, Ellen Kremers heeft het geschopt tot aan de grote landelijke musicals, muzikanten als Ruben Hanevelt van de bekende regionale band Kroepin ontplooiden hun kansen zodanig dat ze ervan kunnen leven. Scholengemeenschap de Waerdenborch in Holten had altijd genoeg talent in huis. Volgens Niek Bosman (35) nog steeds. Na een oproep om de ultieme schoolband samen te stellen kropen alle muzikanten uit de kast.

Anouk

Zo’n veertien meiden en jongens uit de onderbouw hebben zich spontaan aangemeld voor de schoolbandjes. De één omdat ze een zangcarrière ambieert, de ander omdat hij heel graag drumt. Een enkeling is van alle markten thuis en staat zelfs regelmatig op het podium. ,,Ik drum, zing en speel dwarsfluit in een band”, vertelt Sanne van 12 jaar. ,,Dit is natuurlijk ook superleuk om op school te doen. Een Anouk hoef ik niet zo nodig te worden. Zangeres in de André Hazes Band? Ja lijkt me vet!” Amber en Pien uit Goor zingen vast voor welke liedjes ze willen doen. Spotify wordt erbij gehaald. Bandcoach Emma Meilink is onder de indruk van de gedrevenheid. Muziekdocent Maud Haarbrink (26) maakte zelf ooit deel uit van de schoolband op het Stormink in Deventer. Ze weet dus hoe ‘cool’ dat is. ,,Als zangeres ben je natuurlijk razend populair. Iedereen weet wie je bent.”

Mogelijkheden zat

Maar hoe kan het dat in de Waerdenborch, waar jaren geleden het dak er nog af rockte en bekende muzikanten een glansrijke carrière in de Nederlandse showbizz hebben gevonden, het met zoveel talenten in het schoolgebouw muisstil bleef? Mogelijkheden zat wanneer je de muzieklokalen inkijkt. Microfoons, versterkers, keyboards, gitaren en zelfs een drumstel staan klaar voor nieuwe rockhelden. Want zo werden de leden van de schoolband vroeger beschouwd.

Bosman weet het. Ook hij speelde in een schoolband. Op de Waerdenborch waar hij sinds kort doceert. ,,Waarom het is doodgebloed? Dat komt waarschijnlijk door de opkomst van dj’s als Armin van Buren, Afrojack en Martin Garrix. Dat zijn de succesvolle Bon Jovi’s van nu. De schooljeugd van tegenwoordig is er groot mee geworden. Maar ook omdat leerlingen niet meer samenkomen na de lessen. Die verbinding is helemaal weg. Vroeger leefde het enorm. Iedereen wilde in de schoolband. Mijn muziekdocent van toen, Jan Kuiper stimuleerde ons op alle fronten. Hij zag aan mij dat ik heel graag wilde, maar niet durfde en bracht mij in contact met andere jonge muzikanten.”

Coverband

Voor Bosman heeft dat goed uitgepakt. Tot op vandaag speelt hij in X-static. Een coverband ontstaan uit leerlingen van toen uit Goor en Holten. Ze zijn al 12,5 jaar samen. Wekelijks treden ze op. Soms voor een kleine zaal, maar ook voor tienduizend man. ,,Muziekmaken is het allerleukste wat er is. Samen of alleen. Dat maakt niet uit. Twee bandcoaches, Jordy Kamphuis en Emma begeleiden de toekomstige bandjes.” Dat gebeurt in het Kulturhus Holten waar studiofaciliteiten zijn en manager Jeroen de Kok de samenwerking toejuicht. Ook hij ziet er muziek in want wil dolgraag meer jeugd in het Kulturhus.”

Kans dat de bandjes cultuur ook in de bovenbouw van de school opbloeit zit er trouwens dik in. Daar staan ze in de rij weet Bosman. ,, Ik wil eerst kijken of het voor de debuterende bands goed uitpakt. Maar dat gaat goed komen. Zo te zien heeft iedereen er zin in. Die klapper is al binnen.”

Carmel College Salland, het Etty Hillesum in Deventer en het Stedelijk Zutphen zien dezelfde tendens. Volgens Wim Evink van het Vlier heeft het met een ander tijdsbeeld te maken. Een golfbeweging die in de muziekwereld vaak voorkomt. ,,De populariteit van schoolbandjes is zeker minder geworden. Er is nog één bandje opgericht door 6-vwo leerlingen. Zij treden zelfs op in het circuit. Wel hebben we een groot schoolorkest. Maar een bandje is zo gevormd wanneer je twee elektrische gitaren, een bas en drums bij elkaar hebt.”

Hans Doeleman van het Carmel College in Raalte ziet ook de terugloop van het aantal leerlingen dat muziek maakt. ,,Dat wil niet zeggen dat er geen muziek gemaakt wordt. We hebben een flink aantal leerlingen die muziek in de bovenbouw hebben gekozen als examenvak, die vormen samen het CCS Koor (50 leerlingen) en daarnaast is toch wel de trots van de school onze eigen Big band met zo’n 20 leerlingen die daarin spelen.

Janneke Geerdink van het Stedelijk in Zutphen laat weten dat de school geen bandjes heeft en zich ook niet kan herinneren dat ze er ooit zijn geweest. ,,Ondanks dat er veel talent op school is. Leerlingen doen wel mee aan het Stedelijk on Stage, klassieke concerten en in musicals.”

  1. Activiste Caroline van der Plas uit Deventer betreurt misdragingen Groninger boeren

    Activiste Caroline van der Plas uit Deventer betreurt misdragin­gen Groninger boeren

    ,,Ik snap werkelijk niet wat de boeren, die zich in Groningen misdroegen, heeft bezield. Emoties snapt iedereen, maar wat jullie deden, kan gewoon niet. Jullie wangedrag straalt af op de hele sector. Domme actie.’’ Met die niet mis te verstane woorden reageert Caroline van der Plas via Twitter op actievoerende boeren die vanmiddag in Groningen de deur van het provinciehuis ramden, met eieren gooiden en afzettingen omver reden.

Salland