Volledig scherm
foto ter illustratie © eigen foto

Waterschap hoopt dat Raalte voorbeeld neemt aan Deventer met klimaatproof maken van omgeving

Van de ton klimaatsubsidie die het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) dit jaar heeft begroot, is nog zo’n 22.000 euro over. Het waterschap geeft dat geld onder meer aan groepen bewoners of clubs die regenwater niet het riool, maar de tuin in laten stromen. Dat gebeurt steeds vaker, vooral in gemeenten die daarvoor ook een subsidieregeling kennen.

,,Bij extreme regenval zoals afgelopen weken loopt het riool snel over. Oude buizen zijn niet gemaakt voor dit soort weer’', zegt Herald van Gerner van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). ,,Gevolg is wateroverlast of volle overstorten waardoor ongezuiverd water in sloten terecht komt.” Dat is slecht voor het milieu en veroorzaakt onder meer vissterfte. Ook blijft het grondwater beter op peil als regen de tuin kan inzakken.

Olst-Wijhe

De subsidieregeling van het waterschap is bedoeld voor groepen bewoners of clubs. Individuele bewoners die hulp willen bij het ontkoppelen van hun regenpijp zijn aangewezen op gemeenten. Zo trekt de gemeente Olst-Wijhe jaarlijks 25.000 euro uit om bewoners financieel te helpen met het aanleggen van wadi’s en filtratiesystemen in hun tuin. Bovendien legt de gemeente een dubbel rioolsysteem aan in de dorpen zodat regenwater niet bij gewoon rioolwater komt.

Bekaaid

Raaltenaren komen er wat dat betreft bekaaid af. De gemeente kent geen subsidieregeling voor het ontkoppelen van regenwater. Wel neemt Raalte maatregelen in nieuwbouwwijken en tijdens reconstructies van wegen. Toch hoopt Van Gerner dat Raalte een voorbeeld neemt aan Zwolle of Deventer. ,,Daar staat het klimaatproof maken van de omgeving absoluut op de agenda.’’

Zo hebben bewoners van de Deventer wijk De Worp en het buurtje De Heuvel veel regenpijpen ontkoppeld. Eugen de Reuver woont aan De Heuvel en koos voor een grote opvangbak in de tuin. Regen stroomt vanaf zijn dak in de bak en zakt daarna langzaam de grond in. ,,Dat kostte me ongeveer duizend euro. Zo’n achthonderd euro kreeg ik terug van de gemeente’', rekent hij voor. Zonder subsidie zouden veel mensen dat niet doen, denkt hij. ,,Eigenlijk is het heel gek dat mensen geld uitgeven om hun regenwater af te koppelen van het riool. Je merkt er namelijk zelf nauwelijks iets van.’’

Salland