Volledig scherm
Joeri Loozeman voor het kantoorpand van zijn werkgever(s), dat hij zelf ontwierp. © Liselotte Kolthof

Werken in de randstad: ‘zonde van je tijd’

Vier bouwbedrijven uit Raalte slaan de handen ineen om hoogopgeleid personeel voor de regio te behouden. Nu trekken nog veel ‘slimme jongeren’ naar de randstad voor werk bij grote, gerenommeerde bedrijven. HBO’er Joeri Loozeman (27) koos er zelf alvast voor om hier te blijven wonen én werken. ,,Ik heb een twee-onder-één- kapper. Dat lukt je niet in het westen.”

Veel bouwbedrijven in Salland zijn net te klein om een eigen personeelsfunctionaris, communicatiemanager of hoogopgeleide techneut die verstand heeft van duurzaam bouwen, in dienst te nemen. Met lede ogen zien ze hoe hoogopgeleide streekgenoten daarom maar naar de randstad trekken waar wel volop banen naar hun smaak te vinden zijn. 

Door samen studenten binnen te halen voor een stage, afstudeerproject of traineeship hopen de vier bedrijven die mensen wel binnen te houden. Daarvoor richtten ze de Innovatiehub Salland op, die studenten moet laten zien dat er hier ook interessante bedrijven en banen op ze liggen te wachten. 

Huis en vaste baan

Joeri Loozeman, afgestudeerd HBO’er bouwkunde en architectuur, koos zelf al redelijk bewust voor een traject ‘in de regio'. ,,Ik ben van VMBO naar HBO gegaan. Ik werkte en liep toen ook al stage bij Mensink in Broekland. Drie jaar geleden studeerde ik af en twijfelde ik of ik nog een master architectuur in bijvoorbeeld Amsterdam zou gaan doen. Maar ik wilde wel een huis en een vaste baan.”

Daardoor kwam hij al snel weer bij Mensink terecht en werd hij al snel het voorbeeld van een werknemer zoals de innovatiehub die graag ziet. ,,Ik ontwerp huizen voor particulieren voor de ene baas en neem de klus soms ook aan voor de andere baas. Alleen ontwerpen kan ook, maar ik kan ze dus dankzij het andere bedrijf ook het aanneem-deel aanbieden. Dat werkt voor de bedrijven goed en ook voor mij.”

Privé en sociaal door elkaar

Loozeman woonde de eerste 26 jaar van zijn leven in Wijhe en kocht vorig jaar met zijn vriendin een huis in Raalte. ,,In de randstad had ik een appartementje kunnen kopen. Ook niks mis mee, maar geef mij maar een eigen huis in Raalte. Mijn privé en sociale leven lopen nu helemaal door elkaar omdat ik alles op dezelfde plek doe. En ik kan op de fiets  naar mijn werk, dat scheelt uren er week waarin ik bijvoorbeeld kan gaan sporten.”

Hij heeft nog wel eens een reunië met oud-klasgenoten die wel naar de randstad vertrokken voor hun werk. ,,Dan probeer ik ze ook over te halen om weer hierheen te komen, maar erg serieus wordt dat nooit. We bespreken dan wel de voor- en nadelen van het westen en het oosten. Nadeel is nu inderdaad nog dat de bedrijven hier, meestal met minder dan vijftig werknemers, te klein zijn voor bepaalde functies.”

Daarom is ook Loozeman, zelf dus allang onder de pannen en blij met zijn stekkie in zijn geboortestreek, wel blij met de Innovation Hub. ,,Het is leuk voor mij en mijn oude vrienden dat ze hier weer terecht kunnen, het is goed voor de bedrijven én het is goed voor de hele regio.”

Salland