Werken in de randstad: ‘zonde van je tijd’
Vier bouwbedrijven uit Raalte slaan de handen ineen om hoogopgeleid personeel voor de regio te behouden. Nu trekken nog veel ‘slimme jongeren’ naar de randstad voor werk bij grote, gerenommeerde bedrijven. HBO’er Joeri Loozeman (27) koos er zelf alvast voor om hier te blijven wonen én werken. ,,Ik heb een twee-onder-één- kapper. Dat lukt je niet in het westen.”
Delen per e-mail
Veel bouwbedrijven in Salland zijn net te klein om een eigen personeelsfunctionaris, communicatiemanager of hoogopgeleide techneut die verstand heeft van duurzaam bouwen, in dienst te nemen. Met lede ogen zien ze hoe hoogopgeleide streekgenoten daarom maar naar de randstad trekken waar wel volop banen naar hun smaak te vinden zijn.
Door samen studenten binnen te halen voor een stage, afstudeerproject of traineeship hopen de vier bedrijven die mensen wel binnen te houden. Daarvoor richtten ze de Innovatiehub Salland op, die studenten moet laten zien dat er hier ook interessante bedrijven en banen op ze liggen te wachten.
Huis en vaste baan
Joeri Loozeman, afgestudeerd HBO’er bouwkunde en architectuur, koos zelf al redelijk bewust voor een traject ‘in de regio'. ,,Ik ben van VMBO naar HBO gegaan. Ik werkte en liep toen ook al stage bij Mensink in Broekland. Drie jaar geleden studeerde ik af en twijfelde ik of ik nog een master architectuur in bijvoorbeeld Amsterdam zou gaan doen. Maar ik wilde wel een huis en een vaste baan.”
Daardoor kwam hij al snel weer bij Mensink terecht en werd hij al snel het voorbeeld van een werknemer zoals de innovatiehub die graag ziet. ,,Ik ontwerp huizen voor particulieren voor de ene baas en neem de klus soms ook aan voor de andere baas. Alleen ontwerpen kan ook, maar ik kan ze dus dankzij het andere bedrijf ook het aanneem-deel aanbieden. Dat werkt voor de bedrijven goed en ook voor mij.”
Privé en sociaal door elkaar
Loozeman woonde de eerste 26 jaar van zijn leven in Wijhe en kocht vorig jaar met zijn vriendin een huis in Raalte. ,,In de randstad had ik een appartementje kunnen kopen. Ook niks mis mee, maar geef mij maar een eigen huis in Raalte. Mijn privé en sociale leven lopen nu helemaal door elkaar omdat ik alles op dezelfde plek doe. En ik kan op de fiets naar mijn werk, dat scheelt uren er week waarin ik bijvoorbeeld kan gaan sporten.”
Hij heeft nog wel eens een reunië met oud-klasgenoten die wel naar de randstad vertrokken voor hun werk. ,,Dan probeer ik ze ook over te halen om weer hierheen te komen, maar erg serieus wordt dat nooit. We bespreken dan wel de voor- en nadelen van het westen en het oosten. Nadeel is nu inderdaad nog dat de bedrijven hier, meestal met minder dan vijftig werknemers, te klein zijn voor bepaalde functies.”
Daarom is ook Loozeman, zelf dus allang onder de pannen en blij met zijn stekkie in zijn geboortestreek, wel blij met de Innovation Hub. ,,Het is leuk voor mij en mijn oude vrienden dat ze hier weer terecht kunnen, het is goed voor de bedrijven én het is goed voor de hele regio.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Breekt kritiek Den Daas schelp gemeente Raalte open? Adviseur: ‘Voorzie raad ruimhartig van informatie’
Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga adviseert Raalte om de gemeenteraad ‘op de meest ruimhartige wijze van informatie te voorzien’. Aanleiding voor dit advies is de kritiek van raadslid Egbert den Daas, die vindt dat hij álle informatie die hij wil moet ontvangen. Gaat er nu iets concreet veranderen? Een klassieke polderoplossing moet uitkomst bieden: een protocol. -
PREMIUM
UPDATE Boa’s mogen vanaf maandag boetes uitdelen tijdens avondklok, of ze op pad gaan verschilt per gemeente
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen vanaf maandag boetes uitdelen voor het overtreden van de avondklok. Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin na berichtgeving van Hart van Nederland. Of de BOA’s in Oost-Nederland ook daadwerkelijk op pad gaan de komende tijd om te handhaven op de avondklok, verschilt per gemeente. -
PREMIUM
Handel in paarden valt ineens stil door brexit: ‘We proberen ons niet te veel zorgen te maken’
De paardenhandel met Engeland staat door de brexit op scherp. Zomaar even paarden het Kanaal oversturen gaat nog wel. Maar terug – van Engeland naar het Europese vasteland – is een stuk lastiger. De prijzen voor een paard verdubbelen of verdrievoudigen gemakkelijk door alle extra EU-regels. ,,U kunt bedenken wat dat met de markt doet”, zegt Harold Zoet, paardentransporteur uit Wezep en bestuurslid van landbouworganisatie LTO Noord. -
PREMIUM
Hoe rijker we zijn, hoe meer coronawandelingen
Het vermoeden was er al. Statistieken, van Deventer bureau Dat.Mobility, staven het nu. De gemiddelde Nederlander is, in vergelijking tot vóór corona, massaal meer gaan wandelen. Vooral ook de ‘wandelmobiliteit’ van Gelderlanders en Overijsselnaren steeg gigantisch. ,,We lopen de zorgen uit het hoofd.’’ -
PREMIUM
Bewoners Elshof maken hun erf aantrekkelijk voor erfvogels: ‘We willen terug naar de jaren 60’
Heggen planten, kikkerpoelen graven en houtsingels creëren. Op elf erven in buurtschap Elshof wordt hard gewerkt aan de biodiversiteit. Met een flinke subsidie van de provincie en veel inzet van de bewoners worden de erven zo weer een aantrekkelijke plek voor erfvogels zoals uilen, zwaluwen en roodborstjes. ,,Steeds meer mensen hebben het gevoel dat er iets moet veranderen om de planeet leefbaar te houden’’, zegt André Nijboer van Plaatselijk Belang Elshof.
-
PREMIUM
Vier pizzeria’s in Holten; nieuwe Foodbar DaVinci ziet ondanks groot aanbod volop kansen liggen
Eten Holtenaren alleen maar pizza of lusten ze ook nog wat anders. Die vraag borrelt op nadat de nieuwe Foodbar DaVinci, die deze week aan de Dorpsstraat haar deuren opende, de vierde pizzeria in het dorp is. En dat ten opzichte van twee cafetaria’s in het centrum Holten en eentje erbuiten. -
PREMIUM
Waarom Alfons uit Raalte tot de hoogste rechters wil vechten tegen 9 flitsboetes van ‘op hol geslagen flitspaal’
-
PREMIUM
Politie IJsselland gaat bij overtreden avondklok direct beboeten en is zichtbaarder op straat
Politieagenten in de regio IJsselland worden meer ’s avonds en ’s nachts ingezet zodra de avondklok een feit is. Ook boa’s in onder andere Deventer en Zwolle gaan op het naleven van de maatregel handhaven. ,,Als jij je bewust of berekenend op straat begeeft, kun je een boete verwachten. We gaan niet heel veel waarschuwen’’, zegt districtschef Ramon Arnhem van politie IJsselland.