Volledig scherm
Wethouder Anton Bosch legt per 1 februari 2020 zijn functie neer. © Gemeente Olst/Wijhe Jean Nieuwenhuis

Wethouderschap wordt Anton Bosch te zwaar,
Olst-Wijhe moet op zoek naar opvolger

updateAnton Bosch (65) merkt dat het wethouderschap hem in combinatie met zijn leeftijd veel kracht kost, zo schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Hij stopt per 1 februari 2020 als wethouder van de gemeente Olst-Wijhe. Het is nog onduidelijk wie hem opvolgt.

‘Nu de jaren voor mij gaan tellen, heb ik gemerkt dat het elke dag veel kracht kost om mijn ambt als wethouder in te vullen op een manier die voldoet aan de door mijzelf gestelde verwachtingen, normen en waarden. En ik vind dat zowel u als mijn directe college-collega’s, maar ook de medewerkers van de gemeente en de inwoners en ondernemers van Olst-Wijhe recht hebben op de positieve energie en kracht die daarbij horen’.

Ontslag

Bosch vraagt de gemeenteraad hem ontslag te verlenen per 1 februari 2020. De in Welsum woonachtige gemeentepoliticus is sinds 2014 wethouder in Olst-Wijhe. Hij is bestuurlijk verantwoordelijk voor de portefeuilles financiën, economische ontwikkeling, vrijetijdseconomie, sport, cultuur en vitale voorzieningen. Voordat hij wethouder werd, was hij  raadslid voor de VVD zowel in de voormalige gemeente Olst (1986-1995) als daarna in de gemeente Olst-Wijhe (2010-2014).

Tijd en energie

Voor collega-wethouder Herman Engberink (61) komt Bosch’ besluit als een verrassing: ,,Ik had dit niet verwacht gezien zijn betrokkenheid bij de samenleving en bevlogenheid. Het is gewoon jammer. Zijn besluit respecteer ik en ik heb daar ook begrip voor. Wethouder zijn is heel mooi werk, maar ik weet hoeveel tijd en energie het kost om dit op een goede en verantwoorde manier te doen.’’

De stap van Bosch is voor Engberink geen reden over zijn eigen positie te gaan nadenken. Voor alle energie die hij in zijn wethouderschap steekt, krijgt hij voldoende energie terug. ,,Ik ben niet bezig met de vraag hoelang ik nog wethouder wil blijven en denk niet na over een eventueel vervroegd pensioen. Ik kijk naar vandaag en morgen en geniet elke dag van mijn werk.’’

Zeer dankbaar

Burgemeester Ton Strien (61) vindt het ook erg jammer dat de wethouder tussentijds terugtreedt, maar hij begrijpt het wel. ,,Anton houdt niet van half werk. In de afgelopen bijna zes jaren hebben we in het college fijn met elkaar samengewerkt (...). Voor al zijn verdiensten zijn wij hem zeer dankbaar. In maart zullen we op passende wijze afscheid van hem nemen.”

Salland