Volledig scherm
Om 75 jaar bevrijding extra feestelijk te vieren, wil het Verenigd Comité Wijhe een straatversierwedstrijd rondom het bevrijdingsweekend van 13 april organiseren. © FOTO HISSINK

Wijhe wil met straatversierwedstrijd 75 jaar bevrijding uitbundig vieren

2020 is een bijzonder jaar. Nederland viert 75 jaar bevrijding, en ook in Wijhe is het feest. Om het extra feestelijk te maken wil het Verenigd Comité Wijhe een straatversierwedstrijd rondom het bevrijdingsweekend van 13 april organiseren om zo zoveel mogelijk straten in het dorp feestelijk aan te kleden.

Wijhe heeft een rijke geschiedenis wat betreft versierde straten rondom Koningsdag en Bevrijdingsdag. In eerdere ‘mijlpaaljaren’ als 1995, 2000 en 2005 werden er eveneens straatversierwedstrijden georganiseerd. ,,En ook nu kregen we weer signalen uit het dorp dat daar animo voor is”, zegt Riny van der Kolk van het Verenigd Comité Wijhe. ,,Er kwamen spontane reacties van inwoners: gaan we dit jaar weer zoiets doen?”

Prijzen

Ja dus. Als er minimaal tien straten zijn die zich aanmelden, gaat de wedstrijd door. Wat de te winnen prijzen zijn, wil Riny nog niet verklappen – mede omdat er nog over vergaderd moet worden. De moeite waard is het zeker, belooft ze. ,,Maar ook als er geen wedstrijd zou komen, roepen we mensen natuurlijk op hun straat, huis of voortuin te versieren.”

Verbinden

In het kader van 75 jaar bevrijding is er in aanloop naar Bevrijdingsdag al een hoop te doen in Wijhe. De struikelsteentjes ter herinnering aan de vermoorde Joodse familie Aussen zijn inmiddels gelegd. Verder zijn er diverse voorstellingen, bevrijdingsconcerten en een tentoonstelling in de Nicolaaskerk. ,,Ook willen we een grote gezamenlijke maaltijd of brunch organiseren. Om mensen samen te brengen”, legt Riny uit. ,,En daar hoort zo’n straatversierwedstrijd ook bij. Dat verbindt ook mensen, jong en oud. Het maakt een dorp sterker, je leert elkaar kennen. En tegelijkertijd herdenk je het verleden. Onze vrijheid is bijzonder kostbaar. Het is belangrijk dat we dat vieren en uitdragen hoe dankbaar we daar voor mogen zijn.”

Aanmelden

Hoeveel straten er straks vanaf 13 april – de dag dat in 1945 Wijhe werd bevrijd – versierd zijn, vindt Riny lastig te voorspellen. ,,Wat je ziet is dat zo’n wedstrijdelement een flinke stimulans is. Mensen doen extra hun best en worden enthousiast. En als je anderen bezig ziet, ga je zelf ook eerder aan de slag. Zo werkt het bij mij althans. En dan begin ik met één vlaggetje en voor je het weet is het hele huis versierd. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Bij deze daag ik mensen uit creatief aan de slag te gaan. En zich zo snel mogelijk bij ons aan te melden! De Jakke, en een deel van de Veerstraat hebben zich al opgegeven.”

HOE VIERT OVERIJSSEL DE BEVRIJDING?

Niet alleen in Wijhe, maar ook in de rest van Overijssel wordt natuurlijk de bevrijding gevierd. Zo worden speciale theatervoorstellingen van het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw opgevoerd in onder meer Zwolle, Raalte, Deventer, Wijhe en Hardenberg. Ook is er een Liberation Route Overijssel: 4 fietsroutes en 1 autoroute die je langs verschillende luisterplekken en andere bezienswaardigheden leiden die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente zoals oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea. En op 5 mei is er natuurlijk het Bevrijdingsfestival Overijssel dat met meer dan 50 optredens en rond de 120.000 bezoekers hét bevrijdingsfestival van Nederland is.
Het hele programma is te vinden op www.overijsselviertvrijheid.nl

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Salland