Volledig scherm
PREMIUM
Joop komt aan op West-Papoea. © Danny Roemajauw

Zo verliep de laatste reis van Joop Roemajauw naar West-Papoea: ‘Een paradijsvogel hoort niet in Nederland begraven te worden’

Voor Joop Roemajauw uit Olst ging elf dagen na zijn dood een droom in vervulling. In een kist werd hij in een vliegtuig en op een boot vervoerd naar West-Papoea. Onder een palmboom volgde daar een bijzondere hereniging.

In de wachtruimte van Schiphol kijkt Danny Roemajauw (43) naar beneden. Vanuit het mortuarium wordt zijn gebalsemde vader, die tien dagen geleden op 69-jarige leeftijd in Olst overleed, naar de vrachtruimte van het vliegtuig gebracht. In het verleden was dit de ruimte waar de uitzinnige en muzikale familie opgewonden en hardop droomde over de reis die komen ging. 

Deze keer kijkt de Deventenaar te midden van zijn moeder Maria, een broertje, schoonzus en hun twee kinderen, wat verdwaasd voor zich uit. In zijn hoofd vechten verdriet en blijdschap om voorrang. Verdriet omdat zijn vader op oudjaarsdag tijdens een kerkdienst in elkaar zakte en het leven liet. Maar ook blijdschap. De familie slaagt erin om de grootste wens van Jakob Amos Dirk (Joop) in vervulling te laten gaan: begraven in zijn geboortedorp Mnupisen op West-Papoea. Mits de Indonesische autoriteiten meewerken.

  1. Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmolenaar Ber naar Deventer
    PREMIUM
    video

    Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmo­le­naar Ber naar Deventer

    Ber Fort loopt deze donderdagmiddag rond in wat nu nog zijn molen is. Nog twee dagen: gelukkig is het een schrikkeljaar dus heeft hij een dag extra, grapt hij opgelucht. En de molen blijft in de familie. Zijn schoonzoon Rob Schutte neemt de molen over. Bert Fort blijft vrijwilliger op de Bolwerksmolen. ,,Ik zal moeten leren een stapje terug te doen", zegt hij toch met nog enige vertwijfeling. Want molenaar zijn, dat is zijn passie.

Salland