Als het sportpark van VV Heino is verlaten, zouden er drugsdeals plaatsvinden, zo bleek onlangs tijdens een rechtszaak.
Volledig scherm
Als het sportpark van VV Heino is verlaten, zouden er drugsdeals plaatsvinden, zo bleek onlangs tijdens een rechtszaak. © Niels Leusink

Zwolse jeugdbende dealt op sportpark VV Heino

Het bestuur van VV Heino heeft een gesprek gehad met de gemeente Raalte en de politie nadat bekend werd dat op het sportpark van de voetbalclub drugsdeals zijn beklonken. Volgens de politie gaat het om een Zwolse jeugdbende. De gemeente heeft ook signalen gekregen dat ook op schoolpleinen en parkeerplaatsen gedeald zou worden.

De criminele jeugdbende die ook rond de dug-outs van de voetbalveld van Heino zou opereren, zou bestaan uit dealers die op 170 adressen in en rond Zwolle pakketjes cocaïne afleveren. Dat bleek tijdens een rechtszaak in Zwolle enkele weken geleden. 

Gesprek

Toen dat nieuws bekend werd, vroeg de voetbalclub met spoed een gesprek aan met de gemeente, de politie en het sportbedrijf dat de velden beheert. Dat gesprek is inmiddels  geweest, maar de voetbalcub wil niet toelichten wat daar uit is gekomen. ,,Wij huren het sportpark van de gemeente Raalte, dus die gaat er over”, zegt woordvoerder Timo Bomhof. ,,Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat er op het sportpark gebeurt in de uren dat wij de velden niet gebruiken.”

Het CDA in de gemeente Raalte stelde vragen nadat de drugsdeals in Heino via de rechtszaak naar buiten kwamen. De gemeente antwoordde dat ze tot dat moment niet op de hoogte was van deze criminele activiteiten. Navraag bij de politie leerde het college van burgemeester en wethouders dat het inderdaad om een Zwolse groep ging.

Extra aandacht

CDA-raadslid zei dat ze ook signalen van inwoners ontving dat er op schoolpleinen en parkeerplaatsen gedeald zou worden. De gemeente zegt de signalen ook te ontvangen. Op de vraag wat er gedaan wordt om deze deals te voorkomen, zegt de gemeente dat ze in gesprek is met verschillende organisaties binnen de gemeentegrenzen om beter zicht te krijgen op het probleem. Eerder dit jaar werd al geconstateerd dat het probleem extra aandacht vraagt. Volgens de gemeente zijn er geen aanwijzingen dat jongeren uit Heino zelf met drugshandel bezig zijn. 

Salland