Het Apeldoornse Marktplein tijdens de slotavond van Serious Request. Het evenement trok  de afgelopen week 155.000 unieke bezoekers, de binnenstad 520.000.
Volledig scherm
Het Apeldoornse Marktplein tijdens de slotavond van Serious Request. Het evenement trok de afgelopen week 155.000 unieke bezoekers, de binnenstad 520.000. © Maarten Sprangh

Apeldoorn trekt met Serious Request ruim half miljoen bezoekers

In een week tijd zijn er 520.000 unieke bezoekers naar de Apeldoornse binnenstad gekomen. Dat is bijna drie keer zoveel als normaal en ook een stuk meer dan er afkwamen op de voorgaande twee edities van Serious Request.

De binnensteden van Breda (2016) en Heerlen (2015) trokken met Serious Request ieder 350.000 unieke bezoekers. Enschede was in 2012 met 600.000 mensen wél een grotere publiekstrekker dan Apeldoorn. De uiteindelijke opbrengst was toen met ruim 12 miljoen ook een stuk hoger dan het voorlopige eindbedrag van de Apeldoornse editie. Apeldoorn kent een voorlopige eindstad van 5.026.144 euro. Op de slotavond Enschede werd een cheque van dik acht miljoen euro onthuld.

,,Ruim een half miljoen bezoekers, dat is veel meer dan verwacht", zegt wethouder Nathan Stukker. Apeldoorn had de bezoekersaantallen 'behoedzaam begroot', en rekende op 35.000 unieke bezoekers per dag, oplopend tot 75.000 per dag in de weekenden. Alleen de dinsdag (34.000) bleef nipt bij die verwachtingen achter.

Marktplein

Het Apeldoornse Marktplein trok de afgelopen week in totaal 155.000 unieke bezoekers. Op het stadsplein stonden het Glazen Huis en het hoofdpodium, waar elke avond optredens waren.  ,,Die combinatie is een gouden greep gebleken, er was continu wat te doen", zegt Stukker. Die populariteit heeft wel een keerzijde, beseft het gemeentebestuur: ,,De aantrekkingskracht van het Glazenhuis en het podium maakte dat er minder animo was voor de side events op het Stationsplein en in het Oranjepark." 

Klachten

Bij de gemeente is de voorbije week slechts 'een handjevol' klachten binnen gekomen naar aanleiding van Serious Request. ,,Gelet op de omvang en impact van het evenement is dat best bijzonder", vindt Stukker. Bij het gemeentebestuur heerst vooral trots en voldoening. Burgemeester John Berends roemt met name de saamhorigheid in de stad. In de eerste helft van 2018 komt de gemeente Apeldoorn met een totale evaluatie van Serious Request.

Apeldoorn