1,2 miljoen mensen zien Frits zijn overleden zoon eren in The Voice

VideoHet was gisteravond de 66-jarige Frits Tilburg die de juryleden en het publiek in de zaal van The Voice Senior omver blies. Frits zong het nummer In the Silence van J.P Cooper met een bijzondere reden: hij droeg het lied op aan zijn zoon, die vijf jaar geleden overleed. ,,Ik voelde een soort noodzaak en ik vind het sensationeel mooi”, reageerde Marco Borsato lovend voor het oog van 1.198.000 kijkers.

De liefde voor muziek begon al op jonge leeftijd bij Frits. Hij was slechts acht jaar oud toen hij de piano ontdekte tijdens een vakantie. Frits was niet meer van het instrument weg te slaan en wist toen: ik moet iets met muziek gaan doen. Zo zat hij later in diverse bandjes en heeft hij zelfs een carnavalhit gehad. Ondanks zijn passie besloot Frits de logistiek in te gaan, waar hij jaren in heeft gewerkt.

Toch sloeg het noodlot toe toen zijn zoon vijf jaar geleden overleed aan kanker. Frits had zoveel moeite met het grote verlies, dat hij steeds vaker thuisbleef. Tot grote ergernis van zijn baas, die niet veel later besloot Frits te ontslaan. Dat zorgde ervoor dat de 66-jarige Limburger in de WW terecht kwam. Maar na regen komt ook weer zonneschijn: Frits’ kleinkinderen trokken de stoute schoenen aan en gaven hem op voor The Voice Senior.

Al bij de eerste noten die Frits op de bühne ten gehore bracht, waren de coaches alert. ,,Ik houd hiervan”, mompelde Borsato. Niet veel later drukte de zanger op de rode knop, ook Frans Bauer volgde. Het duurde even voor Angela Groothuizen en Ilse DeLange draaiden, maar ook zij werden geraakt door het optreden van Frits.

Frits Tilburg in The Voice Senior
Volledig scherm
Frits Tilburg in The Voice Senior © RTL

Noodzaak

,,Ik moet heel eerlijk zijn, Frits uit Venlo, op het moment dat jij je kopstem gebruikt en dat je daar ook nog die kracht in hoort, dat vind ik heel bijzonder. Ik kreeg ook echt kippenvel, je bent gewoon een fantastische zanger”, luidde het commentaar van Frans Bauer. Daar sloten de andere coaches zich bij aan, al was er een jurylid die met een andere reden zo snel omdraaide. ,,Ik voelde een soort noodzaak, waar gaat dit liedje over voor jou?”, vroeg Borsato voorzichtig. Dat raakte Frits zichtbaar: ,,Verloren liefde, ik ben een zoon verloren vijf jaar geleden. En dat speelt een beetje mee.” 

Frits kon kiezen uit vier juryleden, maar liet uiteindelijk zijn oog vallen op Borsato. ,,Ja!”, riep zijn gloednieuwe coach uit. ,,Dat is een goede aanwinst hoor”, merkte Ilse DeLange nog snel op.

Ook de kijkers thuis waren ondersteboven door het optreden van Frits. ‘Wat een fenomenale zanger’, schreef iemand op Twitter. En een ander: ‘In tranen... wat kan die man mooi zingen!’ 

Vincent G. de Vlugt on Twitter

Echt wat een fenomenale zanger die Frits #thevoicesenior

ⓜⓘⓡⓙⓐⓜ on Twitter

thevoicesenior in tranen... wat kan die man mooi zingen...!! ❤💔 #frits

lydiawesterman on Twitter

WoW kippenvel, wat een prachtige stem, die even heel erg binnen kwam #Frits uit Venlo in #thevoicesenior

Ilse DeLange tijdens het optreden van Frits Tilburg
Volledig scherm
Ilse DeLange tijdens het optreden van Frits Tilburg © RTL