Abbey Hoes.
Volledig scherm
Abbey Hoes. © ANP

Abbey Hoes: ‘Politie raadde aangifte af na vuist in mijn gezicht’

De politie raadde Gouden Kalf-winnares Abbey Hoes af om aangifte te doen nadat een onbekende man met een vuist in haar gezicht sloeg en haar seksueel intimideerde. Dat vertelt de actrice aan Grazia

De 25-jarige Hoes, die zich inzet voor vrouwenrechten, vertelt aan het blad over haar ervaringen met geweld en seksuele intimidatie. De meeste indruk maakte een incident zo'n drie jaar geleden, op weg naar haar werk. ,,Er hing een man uit het raam van zijn auto die riep: ‘hey hoertje, ik wil je beffen’ en meer van dat soort gore praat. Ik stak mijn middelvinger op, waarna hij de auto neerzette, naar me toeliep en me met zijn vuist in mijn gezicht sloeg. Ik riep: ‘what the fuck doe je?’ Hij wilde me nog een keer slaan en toen heb ik het op een rennen gezet, mijn vader gebeld en het kenteken doorgegeven.”

Eenmaal op haar werk belde ze, zonder succes, de politie. ,,Zij raadden me af om aangifte te doen. De man was bij hen bekend, maar er was geen bewijs, omdat het op een stil weggetje gebeurde waar niemand anders was. Dat was best bizar", vertelt de actrice, bekend van series als Dokter Deen, Petticoat en Nieuwe Buren. Ze ziet hetzelfde gebeuren in het ‘grijze gebied’ rondom aanranding en daar maakt ze zich zorgen over. ,,De politie kan er niet zo veel mee; ze hebben regels die ze moeten naleven en binnen die regels is volgens mij nog geen goed systeem voor dit soort dingen.”

Angstig

Het incident heeft Hoes niet angstig gemaakt. ,,Natuurlijk ben ik geschrokken van die ervaring. Ik heb vaak genoeg vervelende dingen meegemaakt, mij krijg je niet zo snel bang. Helaas geldt dat niet voor alle meisjes en vrouwen, en deze dingen gebeuren dagelijks.”