Volledig scherm
Andries haalt uit naar ex-vriendin in Lingo. © SBS6

Andries (28) neemt ijskoud wraak op zijn ex in Lingo: 'Dan ben je echt een baas’

Met een genadeloze uithaal naar zijn ex-vriendin is Andries Tunru uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende deelnemers van Lingo aller tijden. De 28-jarige man uit Utrecht zette bij het bedenken van een zesletterwoord zijn voormalige partner compleet voor paal en dat bewuste fragment gaat nu het hele land door. ,,Ik heb echt ontzettend veel berichtjes gekregen. Behalve van mijn ex.”

Meer dan een miljoen views op Dumpert en duizenden reacties op Facebook en Twitter. Andries, die samen met zijn broer meedeed aan het programma, beseft nog niet helemaal wat hij heeft losgemaakt. Dat hij met een simpele, lompe stunt voor een van de meest gedenkwaardige momenten in de geschiedenis van Lingo heeft gezorgd. ,,Ik had wel verwacht dat ik reacties zou krijgen. Van mijn vrienden, van collega’s, maar dat het zó uit de hand zou lopen? Dat had ik echt niet zien aankomen. Het is best overweldigend allemaal.”

Presentator Jan Versteegh, alweer 77 afleveringen aan het roer bij Lingo, kan een lach niet onderdrukken: hoort hij dat nou goed? Zei iemand in zijn studio dat nou echt? Andries, niet heel toevallig beginnend cabaretier, ziet zijn kans schoon als hij een zesletterwoord moet bedenken dat begint met de letter K. ,,Mijn ex-vriendin”, aldus de twintiger, die vervolgens begint met spellen. ,,K-U-T-W-IJ-F.” De studio barst in lachen uit, en ook de broers moeten op hun tong bijten om de ronde af te maken. ,,We vonden het zelf ook een heel grappig contrast om in een onschuldig programma zo’n grove grap te maken.”

Spontane grap

Maar hoe zit het dan met die ex-vriendin? ,,Dat is zoals je je kunt voorstellen niet helemaal goed afgelopen, maar er zit niet echt een spannend verhaal achter, of zo. Het was gewoon een spontane grap. Ik weet niet of ze het kan waarderen, ik heb na de uitzending van vrijdag niks meer van haar gehoord. Het gaat al rond in allerlei WhatsApp-groepen waarin zij ook zit, dus ze heeft het ongetwijfeld langs zien komen. Misschien kan ze het waarderen, misschien ook niet, ik weet het niet.”

Het viel presentator Jan Versteegh sowieso al op dat Andries en zijn broer tijdens de uitzending met wel heel bijzondere woorden op de proppen kwamen. ,,Dat is ook een beetje onderdeel van onze tactiek”, legt de deelnemer uit. ,,Voordat we aan Lingo begonnen, hebben mijn broer en ik een soort algoritme geschreven waarbij we goed keken naar de hoeveelheid klinkers en medeklinkers. Op basis daarvan kiezen we woorden uit die het meeste succes opleveren. En dat werpt kennelijk zijn vruchten af, want we hebben nu drie keer gewonnen en vanavond zitten we opnieuw in de uitzending.”

‘Wat een baas’

Vier dagen na het geruchtmakende fragment is de storm online nog altijd niet gaan liggen. Op Dumpert en vele andere sites blijven de reacties binnenstromen. ,,Wat een baas ben je dan”, looft een van de kijkers de brutale opmerking. Een ander vindt juist: ,,Dit kun je echt niet maken op nationale tv.”

Ook bij Andries staat de telefoon roodgloeiend. Hij houdt er zelfs een leuke boterham aan over. ,,Ik ben cabaretier en krijg te horen dat mensen tickets voor mijn voorstelling kopen omdat ze die grap in Lingo zo leuk vonden. Dat was natuurlijk niet de insteek, maar het is wel mooi meegenomen.”

Overigens bleek niet ‘kutwijf’, maar ‘kaften’ het juiste antwoord te zijn.

De heren wisten zich vanavond te plaatsen voor de volgende ronde en staan morgen dus opnieuw aan de desk bij het spelprogramma.

Bekijk hieronder het inmiddels befaamde fragment.