Arjen Lubach: NPO vroeg me als presentator voor opvolger DWDD

videoDe NPO heeft vorig jaar gepolst of Arjen Lubach interesse had in de presentatie van de opvolger van De Wereld Draait Door. Dat vertelde de cabaretier vrijdag in gesprek met Radio 538.

,,Ik ben vorig jaar gebeld”, bekende Lubach. ,,Zo van: stel dat Matthijs stopt, heb jij dan interesse? Maar ik heb gezegd: ik maak liever grapjes, ik denk niet dat zo'n talkshow iets voor mij is.” 

Lubach denkt dat hij niet de brede nieuwsgierigheid kan opbrengen die Matthijs van Nieuwkerk volgens hem wel heeft. ,,Weet je wat het is, je moet wel geïnteresseerd zijn in alles. Je moet echt nieuwsgierig zijn naar alles. Ik vind eigenlijk vooral de dingen leuk die ik zelf interessant vind. Een talkshow elke dag is een uur lang interesse voor álles. Dat kan Matthijs gewoon heel erg goed, die is echt nieuwsgierig. Mijn nieuwsgierigheid houdt op een gegeven moment wel op, ik denk dat dat het probleem is.”

Op Twitter voelt Lubach zich vanmiddag gedwongen om iets meer uitleg te geven over zijn uitspraken. ,,Ik kreeg destijds een vrijblijvend telefoontje van iemand die bij een omroep over de toekomst nadacht. Dat is vast nog 9874 tv-makers overkomen. Ik zou nooit kunnen wat Matthijs van Nieuwkerk kan en ik blijf lekker satire maken.”

Zondag met Lubach

Het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach keert 16 februari terug op televisie met een nieuw seizoen. De elfde reeks zal weer tien afleveringen tellen. ZML brak voorheen diverse kijkcijferrecords. Alle afleveringen trokken meer dan een miljoen kijkers.

De aparte YouTube-filmpjes van de items uit het programma werden ook vele honderdduizenden keren aangeklikt. Lubach en zijn team deden met een aantal onderwerpen weer veel stof opwaaien het afgelopen seizoen. Vooral het item over het slachten van dieren in Nederland, waarop waakhond NVWA niet adequaat toezicht zou houden, leidde tot verontwaardiging en zelfs tot Kamervragen.

Lees hier alles over het stoppen van DWDD in ons dossier

Volledig scherm
Arjen Lubach © ANP Kippa