Volledig scherm
© ANP

Beatrix poetst koperwerk op met oude onderbroeken

De koperen en zilveren instrumenten van het Leerorkest glimmen en blinken als nooit te voren. Prinses Beatrix ontfermde zich vanmorgen in Huizen persoonlijk over een aantal blaasinstrumenten en poetste ze glanzend. Dat deed ze in het kader van NL Doet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Die wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden.

Volledig scherm
© ANP

De prinses en haar zoon prins Constantijn hadden ervoor gekozen naar het Instrumentendepot te gaan in Huizen. Ze kregen hulp van leerlingen van MBO Amersfoort, van de entreeopleiding voor anderstaligen. Die leerden op deze manier meteen dat vrijwilligerswerk onderdeel is van de Nederlandse cultuur.

Constantijn bemoeide zich met het schoonmaken van de strijkstokken van violen en celli. Eerst met een doekje met spiritus over de kostbare snaren en dan harsen. ,,Het is voor het eerst dat ik dit doe’’, vertelde de prins die zeer nauwkeurig te werk ging. ,,Beter langzaam en goed, dan snel en slecht’’, aldus Jeffry Rompen van het depot.

Moeilijke plekken

Prinses Beatrix vond het poetsen een uitdaging, zeker toen ze een zilveren hoorn onder handen kreeg. Dat was veel friemelen met de als poetsdoek gebruikte oude onderbroeken, en bij de kleppen en onderaan was het lastig. ,,Er zijn veel moeilijke plekken’’, zei Beatrix die goed werk wilde afleveren. ,,Niet dat iemand straks zegt dat ik het niet goed heb gedaan.’’

De prinses liet het poetsen van de tuba aan zich voorbijgaan. ,,Dat is voor grote mensen’’, meende ze schaterlachend. ,,Die moet je mee naar huis nemen’’, grapte Constantijn. De poetsbeurt viel nu aan de meegekomen adjudant die er nog een heel karwei aan had. Na de blaasinstrumenten en de koffie kwam ook het onderstel van het drumstel aan bod.

Aan het einde van de ochtend voegden ook prins Bernhard en echtgenote prinses Annette zich bij het gezelschap koninklijke vrijwilligers. ,,Ik ben niet superhandig’’, antwoordde de prins op de vraag of hij klein priegelwerk kon doen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
  1. Kijkers genieten van hysterische taferelen in Chateau Meiland

    Kijkers genieten van hysteri­sche taferelen in Chateau Meiland

    Na ruim twaalf jaar zijn de markante Martien en zijn vrouw Erica weer terug op de buis. Het stel, dat bekend werd door hun deelname aan Ik Vertrek, is een nieuw avontuur aangegaan in Frankrijk. Vanavond was de eerste aflevering van Chateau Meiland op SBS 6 te zien. De kijkers thuis raakten niet uitgepraat over hun comeback en kunnen nú al niet wachten tot volgende week. ‘Dit was weer het gouden uurtje van de maandagavond!’
  2. Wendy grijpt in: ‘Als Martijn Songfestival presenteert, dan ík ernaast’

    Wendy grijpt in: ‘Als Martijn Songfesti­val presen­teert, dan ík ernaast’

    Het is nog lang niet duidelijk wie het Songfestival volgend jaar gaat presenteren, maar voor Wendy van Dijk is het zo klaar als een klontje. ,,Als Martijn Krabbé het Songfestival gaat presenteren, dan hoor ik daar wél naast”, verkondigde ze vandaag in een filmpje dat bij 6 Inside te zien was. Dat viel bij Albert Verlinde niet helemaal in goede aarde. ,,Je gaat toch niet zelf zeggen: dat moet ik doen?”, reageerde hij vol verbazing.