Bezoek van koning Charles aan Frankrijk uitgesteld vanwege grote protesten tegen pensioenwet
Het driedaagse staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Frankrijk is uitgesteld vanwege de aanhoudende stakingen en protesten in het land in tegen pensioenhervormingen.
Het bezoek zou zondag beginnen, maar de Franse regering heeft op de valreep bekendgemaakt dat het niet doorgaat. Het land wordt al weken geteisterd door massale betogingen en blokkades, gericht tegen de omstreden pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. In heel het land zijn daarbij rellen en brandstichtingen.
Charles zou Parijs en Bordeaux bezoeken. In beide steden waren donderdag hevige ongeregeldheden. Bij rellen door heel het land zijn 440 agenten gewond geraakt, werd vrijdag bekend. Door het land zijn 12.000 politiemensen ingezet om de schare betogers in toom te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er 457 arrestaties zijn verricht. Ruim een miljoen mensen zijn de straat opgegaan volgens Darmanin, 3,5 keer meer volgens de vakbonden.
Op veel plaatsen stichtten manifestanten of relschoppers brandjes. Voor het gemeentehuis van Bordeaux was een enorme brand. In Parijs werden volgens de autoriteiten donderdag zeker negenhonderd brandjes gesticht.
‘Willekeurige arrestaties’
Op de Parijse politie is veel kritiek naar aanleiding van wat critici ‘willekeurige of preventieve aanhoudingen’ noemen. Veel arrestanten zijn snel weer vrijgelaten, maar volgens de politiechef is dat niet noodzakelijkerwijs omdat er geen verdenking van een strafbaar feit was, maar moeten wegens tijdgebrek vaak afwegingen worden gemaakt.
De politie wordt er ook van beschuldigd buitensporig hard op te treden tegen betogers. Zo ligt de oproerpolitie onder meer onder vuur over het insluiten en isoleren van groepjes demonstranten, wat onwettig zou zijn. Een linkse oppositiepartij heeft naar aanleiding van incidenten de onmiddellijke ontbinding van een speciale eenheid van de oproerpolitie geëist, meldden Franse media.
Waarom protesteert men?
De volgende grote protestdag is dinsdag, maar het is vrijwel dagelijks erg onrustig in Franse steden. Er wordt betoogd tegen de pensioenhervorming van de regering van president Macron en van premier Borne. De hervorming is door het parlement gedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Om de wetgeving te stoppen moest de Franse Tweede Kamer afgelopen maandag de regering ten val brengen, maar daar was net geen meerderheid voor.
De regering ziet de kosten van pensioenen al jaren stijgen en het bestaande stelsel dekt de uitgaven niet. Het stelsel moet met ingrijpende aanpassingen zichzelf gaan bedruipen in 2030. Vakbonden en hun grote aanhang vinden de wijzigingen onrechtvaardig en onnodig. Omstreden zijn onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en wijzigingen van voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor men aanspraak kan maken op een volledig pensioen. Veel Fransen werken in het huidige stelsel al tot hun 67ste omdat ze onvoldoende jaren hebben gewerkt om een eerder pensioen te kunnen genieten.
Hou deze site in de gaten voor de nieuwste afleveringen van onze podcast ‘Van Oranje’, een serie over de opmerkelijkste Oranjes uit de rijke geschiedenis van onze koninklijke familie. Beluister deze via onze site, of abonneer je via Spotify of iTunes om geen aflevering te missen.
Bekijk hier al onze video’s over het Koninklijk Huis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
#Metoo in rockwereld: beschuldigingen tegen Rammstein-zanger Lindemann stapelen zich op
-
Peter Gillis eind augustus voor rechter voor mishandeling Nicol Kremers
Vakantieparkenmagnaat Peter Gillis moet zich op dinsdag 29 augustus in Den Bosch verantwoorden bij de politierechter voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Nicol Kremers. De zitting begint om 11.00 uur.Ommel -
recensie
The Idol met Lily-Rose Depp: een ‘fantasie van vieze mannetjes’ of realistisch?
Is het een uit de hand gelopen soapserie? Een parodie op de hedendaagse amusementsindustrie? Of een serieuze poging om misstanden in de muziekscene van Hollywood aan te kaarten? Het probleem met het veelbesproken en omstreden The Idol is dat de serie alle kanten opwaait. Alsof de makers niet goed weten voor welke toonzetting ze wilden kiezen. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
UPDATE
Bizarre boete Noel Gallagher: weigert naam hardrijdende chauffeur te noemen
Noel Gallagher heeft een opvallende bekeuring gekregen. De Britse zanger, die niet kan autorijden, moet 1000 pond (zo’n 1162 euro) betalen omdat hij de politie niet wil vertellen wie er te hard in zijn Range Rover reed, meldt de Britse publieke omroep BBC. -
Kanye West aangeklaagd voor geweldpleging om telefoonincident
Kanye ‘Ye’ West is aangeklaagd voor mishandeling, geweldpleging en nalatigheid vanwege een ruzie met een fotograaf begin dit jaar. De rapper werd destijds boos toen ze hem aan het filmen was, pakte haar telefoon af en smeet hem op straat. De dame zegt daardoor te zijn getraumatiseerd en eist volgens entertainmentsite TMZ een schadevergoeding.