Bijna twee miljoen mensen zien Maaike lied aan haar overleden vader opdragen

VideoDe eerste aflevering van het jubileumseizoen van The Voice of Holland heeft gisteren 1.967.000 kijkers weten te trekken. In de uitzending vertolkte Maaike de Groot het nummer De Zee van Trijntje Oosterhuis. Een lied met een emotionele lading: ze zong het op de crematie van haar vader. ,,Het ging toen niet helemaal goed, dus ik dacht: ik doe het nog een keer.”

Vier jaar geleden moest Maaike afscheid nemen van haar vader, die aan de gevolgen van longkanker overleed. Hij was een belangrijke spil in haar muzikale ontwikkeling: zo nam hij Maaike mee naar zijn optredens en mocht ze met hem op het podium staan als special guest. ,,Toen hij overleed ben ik twee jaar gestopt. Ik had niet echt de behoefte om muziek te maken zonder hem”, vertelde Maaike aan presentator Martijn Krabbé.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en dus besloot Maaike zich op te geven voor The Voice of Holland.  De 22-jarige blondine koos voor haar auditie het nummer De Zee, het lied dat ze op de crematie van haar vader zong. ,,Ik ga er niet meer van huilen, dat is voorbij. Ik vind het mooi om te doen”, legde ze uit.

Toen Maaike, die opging van de zenuwen, eenmaal op het podium stond en de eerste noten ten gehore bracht, viel de zaal stil. Coach Waylon had slechts een paar seconden nodig om naar Maaikes stem te luisteren voor hij op de beruchte rode knop drukte. Ook Ali B. was enthousiast en draaide zijn stoel om.

Maaike in The Voice of Holland
Volledig scherm
Maaike in The Voice of Holland © RTL

Trots

Waylon is geraakt door het optreden van Maaike.
Volledig scherm
Waylon is geraakt door het optreden van Maaike. © RTL

De zenuwen van Maaike en de lading van het nummer zorgden er uiteindelijk voor dat Maaike haar tranen niet kon bedwingen. En toen de zaal haar een oorverdovend applaus gaf, brak Maaike nog meer. ,,Wat zong je dit heel erg mooi, ondanks het feit dat je zo zenuwachtig bent. Op de een of andere manier heb je kracht uit dit liedje gehaald, waardoor je dit moment toch gewoon kon overwinnen”, reageerde Waylon lovend. ,,Mag ik  vragen waarom je dit liedje gekozen hebt?”, vroeg hij vervolgens aan Maaike.

De Friese Maaike legde vervolgens uit waarom ze voor het nummer van Trijntje Oosterhuis had gekozen. ,,Ik zong het op de crematie van mijn vader, maar het ging toen niet helemaal goed. Dus ik dacht: ik doe het nog een keer.” Dat antwoord bezorgde ook Waylon de nodige tranen.  ,,En wat is hij nu trots op je”, klonk het emotioneel.  ,,Je hebt mij ontroerd, dankjewel.”

Lil’ Kleine en Anouk waren niet gedraaid voor Maaike. Ze kon daarom kiezen uit Ali B. en Waylon. Ze liet haar oog op de laatst genoemde coach vallen. ,,Het komt allemaal goed”, verzekerde Waylon haar.

Concurrentie

Het was voor Beau van Erven Dorens gisteravond een prima avond. De talkshow van de presentator trok bijna een miljoen kijkers. Onder meer André Kuipers en Chantal Janzen waren te gast. Janzen deed een opvallende uitspraak: ze gaf aan misschien te willen stoppen met haar programma Chantals Pyjama Party

Het Achtuurjournaal is de grote winnaar van de avond: daar stemden 1.974.000 mensen op af. Naar De Wereld Draait Door keken 1.257.000 mensen. 

Beluister hieronder de nieuwste AD Media Podcast.