Binnenkijken in het paleis: zo wonen de koning, koningin en hun dochters

VideoBoven het bureau in zijn werkkamer in paleis Huis ten Bosch heeft koning Willem-Alexander een portret van Willem van Oranje op laten hangen. Daarnaast staan op zijn bureau en op verschillende andere meubels tal van foto’s van koningin Máxima, hun drie dochters en zijn ouders, bleek vanochtend bij een rondleiding door het paleis voor de media.

Overigens wemelt het in het ingrijpend gerenoveerde Haagse paleis van de fotolijstjes. Gasten die door het koningspaar worden verwacht op Huis ten Bosch komen in de ontvangstruimte bijvoorbeeld ook een foto van Willem-Alexanders grootvader prins Bernhard tegen.

Vanmorgen waren voor één keer geen ministers, adviseurs of diplomaten te gast op het paleis, maar journalisten. Zij konden met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurd is tijdens de grootscheepse renovatie, die zo’n vijf jaar duurde en voor zover bekend een slordige 63 miljoen euro aan belastinggeld kostte.

Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters verruilden villa Eikenhorst in Wassenaar begin dit jaar voor paleis Huis ten Bosch.

Volledig scherm
De Chinese zaal in Paleis Huis ten Bosch. © ANP
Volledig scherm
De Groene zaal in Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd. © ANP
Volledig scherm
De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch. © ANP
Volledig scherm
Exterieur van Paleis Huis ten Bosch. © ANP