Boris van der Ham in laatste seizoen Smeris

videoSchrijver en acteur Boris van der Ham (45) speelt mee in het laatste seizoen van de politieserie Smeris. De reeks, waarvan de opnames in volle gang zijn, is vanaf januari 2020 in drie delen te zien bij BNNVara.

Oud-politicus Van der Ham speelt in de serie de rol van museumdirecteur Jongma, waarbij hij amper nog te herkennen is. De in het dagelijks leven kale Van der Ham draagt voor zijn rol een bril én pruik. ,,Heel fijn om weer eens haar te hebben. Er zit wel lak in, maar ik kan er zelfs mijn hand doorheen halen”, grijnsde Van der Ham vandaag tussen de opnamen door.

Op Landgoed Zonnestraal in Hilversum werd de openingsscène van Smeris geschoten. ,,Ik heb natuurlijk wel al op de planken gestaan, maar een televisieserie is nieuw voor me. Ontzettend leuk om te doen.”

Tussen 2002 en 2012 zat Boris van der Ham namens D66 in de Tweede Kamer. ,,Als mensen aan me vragen: wat doe jij eigenlijk? Dan zeg ik: ik ben een lapjeskat. Ik ben bestuurder bij verschillende organisaties, maar als ik kan spelen dan wil ik dat zeker combineren.”

Volledig scherm
Boris van der Ham © AD

Schooltoneel

De allrounder, die ook diverse boeken schreef, speelde in zijn middelbareschooltijd al bij lokale theatergroepen en bij het schooltoneel. Hij vertolkte onder meer de rol van Don Quichotte in de musical Man van La Mancha. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, waar hij Smeris-hoofdrolspelers Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge van kent.

,,Jeroen zat geloof ik onder mij, Dennis twee jaar boven mij. We zijn elkaar in Amsterdam en op reünies van de academie wel tegengekomen”, aldus Van der Ham, die na zijn opleiding speelde voor diverse toneelgezelschappen, waaronder Toneelgroep De Appel in Den Haag, Het ZT Hollandia en het Theater van het Oosten. Tussen november 2016 en juli 2017 speelde hij in de musical Ciske de Rat in het DeLaMar Theater. Vorig jaar speelde hij in Beneatha’s Place. ,,Een toneelstuk over racisme, een zwaar en interessant thema. Dat maakt het vak van acteren zo leuk. Dat ik nu in een politieserie mag spelen.”

Het slotakkoord van Smeris gaat over een kunstroof waarbij de rechercheurs Theo (Jeroen van Koningsbrugge) en Willem (Dennis van de Ven) naar Bonaire afreizen. Het is vijfde en laatste seizoen van de serie.

Volledig scherm
Boris van der Ham © AD