Harry en Meghan zouden zich voor langere tijd in Canada vestigen.
Volledig scherm
Harry en Meghan zouden zich voor langere tijd in Canada vestigen. © EPA

Canadese bevolking klaagt over kosten Harry en Meghan: ‘We hebben hier niet om gevraagd’

Prins Harry en Meghan zijn naar eigen zeggen helemaal verliefd op Canada, maar niet iedereen in Canada zit blijkbaar te wachten op hun komst. De kosten die nodig zijn om hun veiligheid te garanderen worden namelijk geschat op zo’n 1,9 miljoen euro per jaar. En dat betalen de royals natuurlijk niet zelf.

De Canadese president Justin Trudeau verzekerde het Britse koningshuis ervan dat hij de beveiliging van het paar op zich zou nemen. Maar dat houdt in dat een groot deel van de kosten doorgerekend wordt naar het Canadese volk. Nu al, nog voor er een concrete verhuizing gepland is, ontstaat er onrust over de kwestie. Meghan verblijft immers al in Canada met haar zoontje Archie, en Harry zal snel volgen. De hertog en hertogin van Sussex hebben immers aangekondigd dat ze hun tijd vanaf nu zullen verdelen over Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Het is geen vraag van ‘of’, maar ‘wanneer’ de twee permanent een optrekje in Canada zullen aankopen. 

Opstand

Op Twitter barstte de bom ondertussen al. ,,Als de Canadezen ook maar één cent moeten betalen voor Harry en Meghan, verhuis ik”, schrijft iemand ongenuanceerd. Of: ,,Wij betalen? Niemand heeft hier om gevraagd!” Sommige inwoners van het land dreigen zelfs met opstanden, moest het tot een verhoging van belastingen komen. ,,Kunnen Harry en Meghan niet voor hun eigen beveiliging betalen?”, merkt een andere twitteraar op. ,,Ze zijn nu al enorm rijk! Harry heeft meer dan 25 miljoen op zijn rekening staan. Ze mogen uiteraard wonen waar ze maar willen, maar verwacht niet dat belastingbetalers moeten boeten voor die keuze!” 

Gouverneur-generaal

De Canadezen zagen prins Harry volgens recente peilingen in tegenstelling tot het sentiment op social media wel zitten als gouverneur-generaal, de vertegenwoordiger van de Britse queen Elizabeth II in de voormalige kolonie. Volgens een enquête van de Canadese krant National Post zou 61 procent van de Canadezen daar voorstander van zijn. Hij zou dan de huidige vrouw in die functie opvolgen, de voormalige Canadese astronaute Julie Payette. Zij werd eind 2017 aangesteld in die functie en normaal duurt het mandaat vijf jaar.

Canada is een constitutionele monarchie en onderdeel van het Britse Gemenebest met koningin Elizabeth II als staatshoofd. De gouverneur-generaal wordt, op voordracht van de Canadese premier, door de monarch benoemd. Sinds de jaren 50 gaat de functie naar Canadezen, maar daarvoor waren het ook wel Britten en dus kan Harry in principe ook perfect in die rol passen.

Bekijk hieronder onze video's over Harry en Meghan.

  1. The Passion raakt kijkers in coronatijd: ‘Gek om iedereen te zien knuffelen’

    The Passion raakt kijkers in coronatijd: ‘Gek om iedereen te zien knuffelen’

    The Passion bleek deze Witte Donderdagavond voor veel kijkers vooral symbool te staan voor wat de meesten al zo lang moeten missen: contact met naasten, knuffelen, handen vasthouden en samenzijn. Ook verteller van het paasverhaal op NPO 1 Johnny de Mol liet in een boodschap aan zijn moeder weten dat hij haar mist. ,,Mam ik bel je na de uitzending en ik hoop dat wij binnenkort ook weer gewoon samen kunnen zijn.”