Dotan: ‘Het mediaschandaal heeft me veel goeds gebracht’

BondigDotan voelt zich gelukkiger en sterker dan ooit, anderhalf jaar nadat werd onthuld dat de zanger een trollenleger inzette om zijn populariteit te vergroten. Dat vertelt hij in de minidocu Bondig. ,,Soms moet een les heel hard binnenkomen om iets te keren.’’

Hoewel de 32-jarige zanger zich heel ellendig voelde nadat hij van zijn sokkel viel, ziet hij inmiddels in dat de zogeheten ‘trollenlegeraffaire’ hem veel goeds heeft gebracht. ,,Het heeft me dichter bij mezelf gebracht”, vertelt de Home-zanger. Confronterend, maar ook hard nodig. ,,Als je zo op je bek gaat en zo diep zit, kun je maar één ding doen en dat is naar jezelf kijken.” 

Vorig jaar mei onthulde de Volkskrant na langdurig onderzoek dat de zanger ruim 140 nepaccounts had ingeschakeld om zijn reputatie een boost te geven. In eerste instantie ontkende Dotan de beschuldiging, maar niet veel later kwam hij met een video waarin hij bevestigde ‘kanalen en profielen op sociale media’ te hebben gebruikt om zijn carrière te promoten.

Authentiek

Na interviews waarin hij zijn spijt betuigde ‘aan ieder die zich gekwetst voelde’, zegt Dotan in Bondig dat hij zijn leven nu ‘helemaal authentiek’ wil leven. Daar hoort ook bij dat hij zichzelf toestaat om fouten te maken. ,,Daar lag ik voorheen wakker van. Nu voel ik me vrijer. Dit is wie ik ben.” Dat is volgens hem ook terug te zien op zijn social media. Niet meer alleen een gelikt visitekaartje, een marketinginstrument, maar ook een plek waar hij wat meer van zichzelf laat zien. ,,Vorige week deelde ik een fimpje van slechte kwaliteit van dat ik thuis aan het jammen was. Voorheen zou ik dat niet doen, want het moest er goed uitzien, passen in mijn feed. Nu denk ik: fuck it, ik wil het delen. Al kreeg ik wel een berichtje: zou je dit wel doen?’’

Lees verder onder de foto

Dotan
Volledig scherm
Dotan © Videostill Bondig

Dotan maakte maandag zijn comeback op het podium, in een vol Paradiso. Daar liet hij oud én ook nieuw materiaal horen. Daar werkte hij aan in de tijd dat hij zich, na alle ophef, had teruggetrokken in zijn huis. ,,Muziek is de goedkoopste therapie", merkte hij. Terwijl hij opkrabbelde, kwam ook nieuwe inspiratie, het borrelde weer. ,,Los van alles wat er is gebeurd, was ik ook bezig met muziek op een manier die mij niet happy maakte. Ik maak het liefst muziek vanuit urgentie, niet dat ik denk: ik heb een hit nodig want het festivalseizoen komt er weer aan.”

Die nieuwe instelling zorgt ervoor dat Dotan weer met frisse moed naar de toekomst kijkt. Binnenkort toert hij door Amerika, in februari doet hij zes zalen in Nederland aan. ,,Ik ben gelukkiger dan ooit, sterker dan ooit en ik maak nu de mooiste muziek. Ik heb er zin in.”